fbpx

FRISS HÍREK

Megérkezett Bugacra az első fehér gólya

- Advertisement -

Varga Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető tájékoztatásából kiderül, Bugacra is megérkezett az első fehér gólya 2023. március 14-én. A párnak egyelőre még csak az egyik tagja landolt a fészekben.

Március második felében, Sándor-nap után tér vissza afrikai telelőhelyéről a fehér gólyák többsége, de vannak türelmetlenebb egyedek, amelyek már februárban hazatérnek, és előfordulnak áttelelő példányok is a Kárpát-medencében. A hímek jönnek vissza hamarabb rendszerint, és azonnal bele is fognak a fészek rendbetételére.

Magyarországon tavaly a fehér gólyák költési sikere átlagos volt, egyes helyeken még az átlagnál magasabb fiókaszámot is tapasztaltak a szakemberek. Ez köszönhető annak is, hogy a fehér gólya a száraz élőhelyekhez is jól alkalmazkodik. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által összegzett országos adatok szerint 2022-ben a sikeres párokra számolt átlagos fészkenkénti fiókaszám 2,77, míg az összes költőpárra számított 2,33 volt.

Táplálékuk alapvetően rovarokból, elsősorban sáskákból áll. Nem válogatós egyébként a fehér gólya, úgynevezett opportunista faj, azaz szinte bármit elfogyaszt, amit le tud nyelni. Lehet ez kisrágcsáló, madárfióka, gyík, kígyó, giliszta, béka, hal is, de nem veti meg a dögöt és az élelmiszerhulladékot sem.

Hasonló cikkünk:  Romantikázó kanalasgémeket kaptak lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Jelenleg 4100 párra becsüli a hazai állományt az MME, az 1940-es években ez a szám még 15-16 ezer volt. Állománycsökkenésük fő oka a természetközeli élőhelyek mennyiségének és kiterjedésének csökkenése, valamint az intenzív mezőgazdálkodás miatt csökkenő táplálékmennyiség. A faj megőrzése szempontjából fontos az üde, nedves gyepek megőrzése, természetvédelmi szempontú kezelése, legeltetése. Fontos még a középfeszültségű elektromos hálózatok madárbaráttá alakítása, de a kisfeszültségű oszlopokra kihelyezett gólyafészek-emelők is nagymértékben csökkentik az áramütés okozta elhullás veszélyét.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. évek óta együttműködik, hogy a tavasszal hazatérő fehér gólyákat biztonságos fészkek várják itthon. Ezekre nagy szükség van, mert egyre több gólya érkezik haza.

via berek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...