fbpx

FRISS HÍREK

Németh Zsolt: itthon és a határokon túl is drámai mértékben fogy a magyar lakosság

- Advertisement -

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt szombaton a Sátoraljaújhelyen megtartott Rákóczi Szabadegyetem rendezvényének vendége, és a külhoni magyarságról, illetve nemzetpolitikáról tartott panelbeszélgetés egyik résztvevője. Elsősorban a magyarság lélekszámának drasztikus csökkenésére hívta fel a figyelmet.

Erdélyben harminc év alatt 1,6 millióról egymillióra, mintegy negyven százalékkal csökkent a magyarság számaránya, de a helyzet más szomszédos országokban sem sokkal jobb. Felvidék még viszonylag jobban áll, ott a visszaesés „csak” húsz százalékos. Délvidéken főleg a kilencvenes években zajlott délszláv háborúk tizedelték meg az ottani magyarságot, Kárpátalján pedig „nem tudjuk, mi történik”, de a negyven százalék a külügyi bizottság elnöke szerint „ott is meglesz”.

Németh Zsolt szerint az anyaországban sem jobb a helyzet: csak a határon túli magyarok áttelepülése tart minket a kilencmilliós népességszám felett, de ha marad ez a tendencia, akkor 2050-re akár hétmillióra is beeshet a lakosság létszáma.

Hasonló cikkünk:  Hszi Csi-ping pátoszos cikkben üdvözli a kínai-magyar barátságot

Olyan időszak előtt állunk, amikor a magyarság létszáma itt a Kárpát-medencében úgy fog alakulni, hogy a mi életünkben belátható módon a külhoni magyarsággal együtt 8,5-9 millióan leszünk” – fogalmazott.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...