fbpx

FRISS HÍREK

Németh Zsolt: itthon és a határokon túl is drámai mértékben fogy a magyar lakosság

- Advertisement -

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt szombaton a Sátoraljaújhelyen megtartott Rákóczi Szabadegyetem rendezvényének vendége, és a külhoni magyarságról, illetve nemzetpolitikáról tartott panelbeszélgetés egyik résztvevője. Elsősorban a magyarság lélekszámának drasztikus csökkenésére hívta fel a figyelmet.

Erdélyben harminc év alatt 1,6 millióról egymillióra, mintegy negyven százalékkal csökkent a magyarság számaránya, de a helyzet más szomszédos országokban sem sokkal jobb. Felvidék még viszonylag jobban áll, ott a visszaesés „csak” húsz százalékos. Délvidéken főleg a kilencvenes években zajlott délszláv háborúk tizedelték meg az ottani magyarságot, Kárpátalján pedig „nem tudjuk, mi történik”, de a negyven százalék a külügyi bizottság elnöke szerint „ott is meglesz”.

Németh Zsolt szerint az anyaországban sem jobb a helyzet: csak a határon túli magyarok áttelepülése tart minket a kilencmilliós népességszám felett, de ha marad ez a tendencia, akkor 2050-re akár hétmillióra is beeshet a lakosság létszáma.

Hasonló cikkünk:  Kocsis Máté be akarta támadni Magyar Pétert, ehelyett öngólt lőtt

Olyan időszak előtt állunk, amikor a magyarság létszáma itt a Kárpát-medencében úgy fog alakulni, hogy a mi életünkben belátható módon a külhoni magyarsággal együtt 8,5-9 millióan leszünk” – fogalmazott.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...