fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Képviselet nélkül a felvidéki magyarság, Orbán szlovák szövetségese nyerte a szlovákiai választást

- Advertisement -

Nehéz reggelre ébredt az a 130 ezer szlovákiai magyar, aki a szavazatát a Szövetségre adta a tegnapi előrehozott szlovákiai parlamenti választáson, amin a Kuciak-gyilkosság (a szlovák oknyomozó újságírót és élettársát 2018-ban gyilkolták meg) után lemondott Robert Fico volt miniszterelnök pártja, a Smer (Irány) nyert.

A magyar kormány által is támogatott Szövetség ugyan közel járt az 5 százalékos küszöbhöz, de 20 ezer szavazat híján, 2020 után megint nem jutott be magyar etnikai párt a pozsonyi parlamentbe. Mózes Szabolcstól, a Szövetség egyik vezetőjétől azt kérdezték a parlamenti küszöb alatti eredmény kapcsán, hogy ez az etnikai politizálás végét jelentheti-e?

Attól tartok, igen” – válaszolta Mózes, aki kiemelte azt is, hogy a 80 százalékban magyar dunaszerdahelyi járásban alig mindössze 48 százalékos volt a részvétel. Az országos részvétel azonban – ezt már mi tesszük hozzá – elérte a 68,06 százalékot.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke értékelőjében úgy fogalmazott, hogy „ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott”, de „a siker mégis elmaradt”, ezért pedig a „politikai felelősséget, természetesen, vállalom.” – írja a ma7.sk.

Még nem látni, hogy ki tud alakítani kormányt

Hét párt lesz ott a törvényhozásban, de az még nem látszik, hogy ki tud alakítani kormányt. Hiába nyert 23,37 százalékkal Orbán Viktor szlovák szövetségese, Robert Fico, aki a kampányban többször is hangsúlyozta, hogy egy lőszert sem küldene többet Ukrajnának, és leállítaná a fegyverszállításokat, koalíciós partnereket kell találnia, hogy kormányt alakíthasson.

Hasonló cikkünk:  Közép-Európa kezdi utolérni a Nyugatot boldogságban

Egy Smer (Irány)–Hlas (Hang)–SNS (Szlovák Nemzeti Párt)-koalíció a 150 fős parlamentben 81 helyet tudhatna magáénak, ha sikerül az egyezkedés a pártok között. Ficoval szemben a második legerősebb liberális PS vezette koalíció is csak úgy jöhetne létre, ha további három párt szállna be a progresszívek mellé, például az Irányból korábban kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hlas (Hang), a kereszténydemokrata KDH és a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS).

A következő hetek tehát Szlovákia szempontjából még sok izgalmat hozhatnak. Elemzők azt tartják reálisnak, hogy Pellegrini lehet a királycsináló, aki egyetért ugyan volt párttársával, Ficoval abban, hogy alaposan meg kell szűrni a migrációt, viszont az ukrán-orosz háborúban továbbra is kiáll Kijev megsegítése mellett – írja a HVG a nemzetközi lapszemléjében.

ma7.sk, 24.hu, bumm.sk, hvg.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...