fbpx

FRISS HÍREK

Több mint kétszáz gólyafiókát gyűrűztek meg a nyáron Bács-Kiskunban

- Advertisement -

Az elmúlt hetekben a megye 30 településén 67 fészekben 206 gólyafiókát jelöltek meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntesei, a gyűrűzéseket több mint kétezer iskolás és óvodás követte figyelemmel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) évek óta szervezi működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen a fehér gólya fiókák látványgyűrűzését. A road show-ban az MVM Démász Áramhálózati Kft. villanyszerelő munkatársai is segítenek nekik, emelőkosarakkal viszik fel a környezetvédelmi szakembereket a fészekig.

Idén Bugacon, Bugac-Alsómonostoron és Jakabszálláson voltak az első, nagyközönség előtt tartott gyűrűzések. Jakabszálláson több mint száz diák kísérhette figyelemmel az eseményeket, erről a KecsUp is beszámolt.

Bemutató a jakabszállási gyerekeknek / Fotó: Hraskó István

A gyűrűzésnek több funkciója van. Egyrészt abban rejlik a jelentősége, hogy olyan egyedi jelöléssel lássák el az egyedeket, amely a későbbiekben a befogás nélküli azonosítást segíti, és ezáltal nagymértékben hozzájárul a védelmükhöz. A gyűrűk ugyanis számos olyan információt szolgáltatnak – így például a vonulási útvonalakról, a telelő-és táplálkozó területekről, az élőhely megválasztásáról -, amelyek az egyes madárfajok védelmét megalapozzák, hosszútávon segítik. A látványgyűrűzések a szakmai munkán túlmenően azt a célt is szolgálják, hogy a diákokat és érdeklődőket minél szélesebb körű tudásanyaggal gazdagítsák.

Hasonló cikkünk:  Május 1-jén ingyenes lesz a parkolás Kecskeméten

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ilyenkorra körülbelül másfél hónaposak és akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor ők nem kapnak jelölést.

A gólyafiókák mozdulatlanul, tetszhalott állapotban feküdtek, ahogy az emelőkosár közelített a fészekhez / Fotó: Hraskó István

Mint azt a KNPI hírül adta, idén nyáron munkatársaik és az MME önkéntesei Bács-Kiskunban 30 településen 67 fészekben 206 fiókát, valamint Szegeden két fészekben nyolc fiókát tudtak megjelölni. Különlegesség, hogy Bugacon és Jakabszálláson egy-egy ötfiókás fészket is találtak, ami igen ritka. Ladánybene, Kunpeszér, Kunszentmiklós és Szabadszállás térségében is sikeres költési eredményeket tapasztaltak, hiszen a fészkenkénti fiókaátlag 3,9 volt. Akasztón hét öreg madár gyűrűjét sikerült azonosítani. Ezekből a legérdekesebb egy németországi gólya, amely 2014 óta minden évben költ a faluban.

Az eseményekre mindig meghívják a helyi iskolásokat, óvodásokat, így összesen több mint 2100 érdeklődő gyermek kísérte figyelemmel a gyűrűzéseket. Kalocsa környékén már 12 éve folyik a jelöléssel egybekötött felmérés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...