fbpx

FRISS HÍREK

Összefogjanak-e a civilek ott, ahol állami szerveké lenne a feladat?

- Advertisement -

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a kecskeméti Medina Adománybolt közösségi oldalán egy felhívás, amely szerint egy fogyatékkal élők ellátásával foglalkozó szociális intézmény hozzájuk fordul segítségért, ugyanis elromlott az egyetlen mikrohullámú sütőjük, a fenntartó pedig – kérésük ellenére – nem biztosít számukra másikat.

Az adománybolt követői hamar felajánlották a szükséges mikrót Fotó: Medina Adománybolt FB

Itt az ősz, jön a tél, és a tea vagy a leves mégiscsak jobb melegen, ezért tehetetlenségében a Medinához fordult egy fogyatékkal élőket ellátó megyei szociális szervezet. Az adománybolt mögött lévő aktív adakozói csoportnak köszönhetően pillanatokon belül lett mikró, amit másnap el is juttattak a segítségre szoruló közintézményhez, és elveikhez hűen erről transzparens módon be is számoltak közösségi oldalukon a követőknek és a felajánlóknak.

Ha a rászorultság és a hiány nem is, a nyilvánosság úgy tűnik már motiválta a fenntartót, mert 2 nappal később elküldött egy mikrót a szociális intézmény számára, most pedig a felhívást és az átadást megörökítő poszt törlésére kéri az adományboltot.

Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk eleinte rendhagyónak számított, ha egy hivatalos szervezet került a Medina látókörébe, ám az éves beszámolóból jól látható, hogy ma már gyermekotthonok, áldozatsegítő központok, iskolák, óvodák, kórházi osztályok alapszükségleteit is próbálják pótolni. Éveken keresztül gyűjtöttek például lepedőket a Mentőszolgálatnak, tetűirtó szerrel látnak el óvodákat, és a lakásotthonok felszereltségén is igyekeznek javítani…tehát egyre több állami- és önkormányzati fenntartású és költségvetésű intézmény kér támogatást a Medinától.

Hasonló cikkünk:  Az iskola, ahol beszélgetőkörrel indul és zárul a nap

– Érezhetően egyre nagyobb forráshiánnyal küzdenek a szociális intézmények is, akár szakemberről, akár tárgyi feltételekről legyen szó – fogalmazott nyár elején Gál Zita, a Medina Adománybolt vezetője. – Név nélküli segítséget kérnek, amit tiszteletben is tartunk, hiszen a dolgozókat, akik hozzánk fordulnak, már csak a hivatástudat tartja ezeken a helyeken, nem a fizetésük.

Az adománybolt nem szeretne gondot okozni azoknak, akik kényszerű helyzetükben hozzájuk fordulnak, ezért hajlanak arra, hogy eltávolítsák a kért posztokat, még ha ezzel azoknak is kedveznek, akik semmibe veszik a kötelező feladatellátásukat. A megkeresések azonban ettől még beérkeznek, és – hiába állami intézményekről van szó – nem szívesen hagynák figyelmen kívül a kéréseket, hiszen ezeken a szervezeteken belül nagyszüleinket, gyerekeinket, rászorultjainkat látják el, és az itt dolgozók munkáját támogatja minden egyes gyűjtés.

Itt van például a legújabb eset: most egy oktatási intézmény jelentkezett azzal, hogy az egyetlen nyomtatójukat elvitte a fenntartó és nem ad helyette másikat. Szinte teljesen megállt az élet az iskolában, ezért a Medinához fordultak ők is…

A dilemma azonban bennük is megfogalmazódott: Összefogjanak-e a civilek ott, ahol állami szerveké lenne a feladat? Ezzel kapcsolatos véleményét most bárki kifejtheti a Medina Adománybolt FB oldalán.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...