fbpx

FRISS HÍREK

Összefogjanak-e a civilek ott, ahol állami szerveké lenne a feladat?

- Advertisement -

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a kecskeméti Medina Adománybolt közösségi oldalán egy felhívás, amely szerint egy fogyatékkal élők ellátásával foglalkozó szociális intézmény hozzájuk fordul segítségért, ugyanis elromlott az egyetlen mikrohullámú sütőjük, a fenntartó pedig – kérésük ellenére – nem biztosít számukra másikat.

Az adománybolt követői hamar felajánlották a szükséges mikrót Fotó: Medina Adománybolt FB

Itt az ősz, jön a tél, és a tea vagy a leves mégiscsak jobb melegen, ezért tehetetlenségében a Medinához fordult egy fogyatékkal élőket ellátó megyei szociális szervezet. Az adománybolt mögött lévő aktív adakozói csoportnak köszönhetően pillanatokon belül lett mikró, amit másnap el is juttattak a segítségre szoruló közintézményhez, és elveikhez hűen erről transzparens módon be is számoltak közösségi oldalukon a követőknek és a felajánlóknak.

Ha a rászorultság és a hiány nem is, a nyilvánosság úgy tűnik már motiválta a fenntartót, mert 2 nappal később elküldött egy mikrót a szociális intézmény számára, most pedig a felhívást és az átadást megörökítő poszt törlésére kéri az adományboltot.

Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk eleinte rendhagyónak számított, ha egy hivatalos szervezet került a Medina látókörébe, ám az éves beszámolóból jól látható, hogy ma már gyermekotthonok, áldozatsegítő központok, iskolák, óvodák, kórházi osztályok alapszükségleteit is próbálják pótolni. Éveken keresztül gyűjtöttek például lepedőket a Mentőszolgálatnak, tetűirtó szerrel látnak el óvodákat, és a lakásotthonok felszereltségén is igyekeznek javítani…tehát egyre több állami- és önkormányzati fenntartású és költségvetésű intézmény kér támogatást a Medinától.

Hasonló cikkünk:  Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

– Érezhetően egyre nagyobb forráshiánnyal küzdenek a szociális intézmények is, akár szakemberről, akár tárgyi feltételekről legyen szó – fogalmazott nyár elején Gál Zita, a Medina Adománybolt vezetője. – Név nélküli segítséget kérnek, amit tiszteletben is tartunk, hiszen a dolgozókat, akik hozzánk fordulnak, már csak a hivatástudat tartja ezeken a helyeken, nem a fizetésük.

Az adománybolt nem szeretne gondot okozni azoknak, akik kényszerű helyzetükben hozzájuk fordulnak, ezért hajlanak arra, hogy eltávolítsák a kért posztokat, még ha ezzel azoknak is kedveznek, akik semmibe veszik a kötelező feladatellátásukat. A megkeresések azonban ettől még beérkeznek, és – hiába állami intézményekről van szó – nem szívesen hagynák figyelmen kívül a kéréseket, hiszen ezeken a szervezeteken belül nagyszüleinket, gyerekeinket, rászorultjainkat látják el, és az itt dolgozók munkáját támogatja minden egyes gyűjtés.

Itt van például a legújabb eset: most egy oktatási intézmény jelentkezett azzal, hogy az egyetlen nyomtatójukat elvitte a fenntartó és nem ad helyette másikat. Szinte teljesen megállt az élet az iskolában, ezért a Medinához fordultak ők is…

A dilemma azonban bennük is megfogalmazódott: Összefogjanak-e a civilek ott, ahol állami szerveké lenne a feladat? Ezzel kapcsolatos véleményét most bárki kifejtheti a Medina Adománybolt FB oldalán.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...