fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Harmadával nőtt az adományboltba járó kisgyerekes kecskeméti családok száma

- Advertisement -

A szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború kitörése óta érezhetően visszaesett az emberek adományozási kedve, miközben a fókuszban lévő mélyszegények mellett még soha ennyi államilag fenntartott szociális szervezet nem fordult a civilek által működtetett adományboltokhoz segítségért. Riportunkban bepillantottunk az adományboltok mikrovilágába, amely egyfajta társadalmi olvasztótégelyként tart tükröt a valóságészlelésünknek.

Az akciós könyvek előtt épp egy rajzaiból élő hajléktalan beszélget a bolt tulajdonosával. Gál Zita, a kecskeméti Medina Adománybolt vezetője olykor maga is műszakot vállal az eladótérben, jól ismeri a betérő vásárlókat. A barna pulóveres férfi arról mesél, hogy korábban a rajzaiért kapott „keresetéből” és a koldulásból kijött nap végén egy kiló kenyér, fél rúd párizsivel, ma viszont már zsemlére se mindig futja. Ez egy jó hét – mondja – hat napból már kétszer evett. Mielőtt távozna, a tulajdonos a lelkére köti, hogy ha estig nem enne semmit, akkor jöjjön vissza, megoldják.

Félrevonulunk a kis irodába beszélgetni, ahol hamar kiderül, hogy sajnos sosem ér véget a megoldandó feladatok sora. Ráadásul a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború kitörése óta érezhetően visszaesett az emberek adományozási kedve, miközben a fókuszban lévő mélyszegények mellett még soha ennyi államilag fenntartott szociális szervezet nem fordult a civilek által működtetett adományboltokhoz segítségért.

Az adományboltokban szinte minden fellelhető, ami egy átlag háztartásban Fotó: kecsup.hu

Mi okozza ezt a visszaesést?
– Már a covid is jelentősen nehezített a helyzeten a bezárásokkal, de a járványügyi intézkedések miatt sem volt lehetőség leadni a feleslegessé vált, jó állapotú dolgokat – részletezi a folyamatot Zita, a kecskeméti Medina Adománybolt tulajdonosa. – Ezt követte a háború, a gazdasági válság, a rekordinfláció, aminek következtében még a korábban rendszeresen adakozó emberek is egyre nehezebb helyzetbe kerültek. A háború hatására bekapcsoltak azok a zsigeri reflexek, amelyek spórolásra ösztönöznek.

– Legyen szó tárgyakról vagy pénzbeli támogatásról, érezhetően csökkentek a lehetőségek, miközben egyre szélesebb rétegek csúsznak le abba a státuszba, ahol már nem tudják a kereskedelmi boltok árait megfizetni, és hozzánk jönnének vásárolni – vázolja a szomorú tendenciát Zita. – Érezhető, hogy beszűkült az emberek látótere, amiért persze nem lehet őket hibáztatni. Mindenki a saját családját, gyerekeit, rokonait, egzisztenciáját igyekszik biztos lábakon megőrizni, és ez a küzdelem ma már szinte minden másról elveszi a figyelmet és az energiákat, miközben az igény exponenciálisan megnőtt, és nem csak a civilek részéről.

Eleinte rendhagyónak számított, ha egy hivatalos szervezet került a Medina látókörébe, az éves beszámolóból azonban jól látható, hogy ma már gyermekotthonok, áldozatsegítő központok, iskolák, óvodák, kórházi osztályok alapszükségleteit is próbálják pótolni. Éveken keresztül gyűjtöttek lepedőket a Mentőszolgálatnak, tetűírtó szerrel látnak el óvodákat, és a lakásotthonok felszereltségén is igyekeznek javítani…

A Medina Adománybolt Kecskeméten két üzlettel van jelen Fotó: kecsup.hu

– Érezhetően egyre nagyobb forráshiánnyal küzdenek a szociális intézmények is, akár szakemberről, akár tárgyi feltételekről legyen szó. Név nélküli segítséget kérnek, amit tiszteletben is tartunk, hiszen a dolgozókat, akik hozzánk fordulnak, már csak a hivatástudat tartja ezeken a helyeken, nem a fizetésük. Valójában azonban mi sem azt vállaltuk, hogy állami feladatokat próbáljunk ellátni. Az adományozói részről érkező támogatásoknak köszönhetően sokáig sikerült megoldanunk ezeket a kéréseket, de az utóbbi időszakban már jobban meg kell gondolnunk, hogy milyen plusz vállalásokat teszünk az adománybolt működtetésén kívül. Az energiaárak elszabadulása miatt nagyon megnőttek a havi költségeink, a bérleti díjakat és a rezsit is ki kell termelnünk.

A társadalom olvasztótégelye

A nyugati mintára létrehozott hazai adományboltok zömének alapvállalása, hogy működtetik a boltot, ahol nyomott árakon lehet jó minőségű, használt holmikhoz jutni. A Medina Adománybolt 2016-os alapításakor, a megye első ilyen üzleteként, ennél jóval komplexebb tervekkel indult, amihez 2017-ben megszervezték az alapítványi formát is háttérnek. Az alapítvány fókuszába a nehéz helyzetbe került emberek, perifériára szorult családok kerültek, akiknek megsegítését az adományboltból befolyó bevételből fedezték. Menet közben jöttek rá, hogy maga az adománybolt is egy megvalósult cél, hiszen elérhető áron kínál vásárlói élményt azoknak, akik boltban korábban nem tudtak maguknak megvenni semmit.

Hasonló cikkünk:  Hiányolják a közbiztonságot a kecskeméti Mezei utcában (videó)

A legszélsőbb rétegek találkoznak az adományboltok falai között, hiszen rendszeresen felbukkannak itt a műértő kincskeresők és a mélyszegénységből jövő rászorulók. Az egyedi darabok miatt trendinek tartják a fiatalok, megfizethetőnek a kisnyugdíjasok.

Az újrahasznosítás miatt Nyugat-Európában kifejezetten kedvelt a tudatos vásárlók között, akik elhatárolódnak a fast fashion szellemiségétől, ám Magyarországon még mindig az olcsó árak jelentik az elsődleges vásárlói húzóerőt. És a közösségépítő erőt se feledjük, a Medina ugyanis zömében nyugdíjasokat, megváltozott munkaképességűeket, tartós munkanélkülieket és önkénteseket alkalmaz, akik ma már egy kis „családként” dolgoznak együtt.

A legszélsőbb rétegek találkoznak itt, hiszen rendszeresen felbukkannak a műértő kincskeresők és a mélyszegénységből jövő rászorulók. Fotó: kecsup.hu

– Jelenleg az élményadományokra és a krízishelyzetekben való gyors segítségnyújtásra fókuszálunk – foglalja össze Zita a helyzetet. – Rugalmasak és gyorsak tudunk lenni az előre nem kiszámítható nehézségek esetén (betegség, baleset, háború, bántalmazó kapcsolatból való menekülés stb). Az elmúlt 7 év tapasztalatainak köszönhetően megerősödtünk menedzsment vonalon is, így egyre gyakoribb, hogy egy cég célzott felajánlással fordul hozzánk. Tegyük fel a vállalat 1 millió forinttal támogatná rászoruló gyerekek kirándulását, akkor az alapítványunkon keresztül céltámogatásként megszervezzük, hogy a legjobb helyekre kerüljön a felajánlás. Fontos számunkra a belénk vetett bizalom, hiszen nap mint nap tapasztaljuk, hogy nagyobb szükség van ránk, mint eddig bármikor, de az adományozóink nélkül semmik nem vagyunk.

Éppen egy 17 éves kismamának zajlik gyűjtés a Medinában, akit párja kitett otthonról, de fontos tárgyi alapfeltételeknek kell megfelelnie, hogy szülés után megtarthassa a babáját Fotó: kecsup.hu

A Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt szintén régi, aktív tagja Kecskemét szociális védőhálójának. Egy hónappal ezelőtt új helyre költöztek, és bár most távolabb esnek a város központjától a tapasztalataik nagyon is közel állnak a Medinában hallottakhoz.

– A háború kitörésekor megijedtek az emberek és extrém spórolásba kezdtek – osztja meg tapasztalatait Somogyi Tímea, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt vezetője. – Ez a félelem később enyhült, de továbbra is érzékelhető, hogy nagyon lecsökkent az emberek lehetősége a segítésre. Kevesebb használati tárgy érkezik be hozzánk, mert inkább felhasználják, amit nem feltétlen szükséges lecserélni. Alapvetően ruhából érkezik hozzánk a legtöbb, de erre is van a legnagyobb igény. Jelentősen, nagyjából 30 százalékkal megnőtt a hozzánk forduló családos, kisgyermekes vásárlók száma.

– A 100 forintos gyerekruhából nem tudunk annyit kitenni, ami gazdára ne találna. Válsághelyzetekben priorizálni kezdenek a családok, először a szórakozásról mondanak le, aztán a ruházatról, cipőkről. Ezt követi a gyógyszerek és az egészségügyi kiadások elhagyása. Tavaly 600.000 forintot költöttünk szemüvegek kiváltására, mivel ez nem TB támogatott költség, miközben a saját kiadásaink folyamatosan emelkedtek a megváltozott energiaárak miatt. A kollégáim igazi hősök, ugyanis vállalták, hogy egész télen gázfűtés nélkül üzemeltetik a boltot azért, hogy ne kelljen árakat emelnünk. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ennyire szívükön viselik a küldetésünket.

A bolt üzemeltetésén túl leginkább tartós élelmiszercsomagokkal segítik a hozzájuk forduló rászorulókat, illetve a személyes megkeresésekre fordítanak figyelmet. Nemrég a látókörükbe került egy család, akik súlyos anyagi gondokkal küzdenek miután váratlan betegségek következtében minkét gyermeküket elveszítették két éven belül. A hosszan tartó ápolás és a temetések következtében teljesen eladósodtak, mivel az édesapa nem tudott plusz műszakot vállalni.

– Négyszázezer forint tartozásuk halmozódott fel, aminek a felét tudtuk összegyűjteni számukra – meséli Tímea. –  A helyzet különlegessége, hogy maga a behajtó hívta fel a figyelmünket rájuk, miután látta, hogy két jóravaló ember tragédiájáról van szó, akik maguknak sosem kértek volna segítséget. Ebben az esetben is tapasztaltuk, hogy az anyagi támogatások, felajánlások jelentősen visszaestek. Örömmel tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a fiatalok között egyre népszerűbb az adománybolt, mint vásárlási forma, számukra igazán fontos a környezetvédelem és a tudatos vásárlás, hiszen felmérik, hogy a saját jövőjükről van szó. Sőt, hatással vannak a szüleikre is, és ez egy nagyon jó irány. Az új boltunkban tervezzük, hogy közösségi programokkal színesítjük a működésünk, gyerekeknek, családoknak szeretnénk tartalmas, élményekkel teli időtöltést kínálni a nyáron, amire a kertünk nagyon alkalmas.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...