fbpx

FRISS HÍREK

A katolikus egyház állami pénzből gyarapítja szállodáinak számát

- Advertisement -

A Magyar Katolikus Egyház az utóbbi pár évben – wellness-szállodától a sporthotelig – öt szállodára összesen 12,1 milliárd forintot költhetett az állam pénzéből. A főegyházmegyék bár közpénzből üzletelnek, a nyilvánosságot nem szívesen tájékoztatják a részletekről – írja a 24.hu.

A közpénzeső ellenére az egyházi vezetők általában nem külön vállalkozásként működtetik az új üzletágat, hanem az egyházi szervezetbe olvasztva, a nyilvánosság számára nehezen átlátható felállásban:

  • A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya többéves felújítás után négycsillagos hotelt nyitott meg Dobogókőn.
  • A bencés rend Kőszegen nyitott hotelt 2020-ban, miután a Pannonhalmi Főapátság 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott az óvárosban álló, háromszáz éves rendház felújítására.
  • A Veszprémi Érsekség két éve 40 milliárd forintos állami támogatással monstre felújítási és átalakítási munkálatokat kezdett a veszprémi várban.
  • Erdő Péter bíboros, prímás 2020-ban áldotta meg az esztergomi Hotel Adalbert új szárnyát, a Szent Tamás Házat, amelyet 1,3 milliárd forintos kormányzati támogatásból építettek fel a két régebbi épület, a Szent György Ház és a vallási turisztikai célokat szolgáló zarándokszállás mellé.
  • 2021-ben az állam ingyen a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába adta a velemi Avar Hotelt, és költségvetési támogatást is biztosít a leromlott állapotban lévő szálló renoválásához. Soltész Miklós kezdő összegként 1 milliárd forintot ígért be a püspökségnek a munkálatokra, és azt prognosztizálta, hogy 2023-ra újra megnyithat a szálloda.
  • A futballügyekben közismerten aktív Szeged-Csanádi Egyházmegye tavaly augusztusban nyitotta meg a megyeszékhely vadonatúj sporthoteljét, amelyhez szintén jelentős támogatást adott az állam, a kivitelezést pedig a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. végezte. Az eredeti tervezettnél jóval drágább, nettó 3,8 milliárd forint lett a beruházás, amely egyébként része volt a közel 14 milliárdos költséggel kialakított Szegedi Ifjúsági Centrumnak.
  • A pécsi püspökség két évtizede, Mayer Mihály püspök hivatali ideje alatt vett meg egy régi hotelt a mohácsi Duna-parton, az épületet saját beruházásként újította fel, majd hosszú ideig – nem törődve a veszteségekkel – Szent János Hotel néven önálló vállalkozásként üzemeltette is. Az üzletet a nyilvánosság kizárásával a vagyonkezelői posztra kinevezett pap hozta össze, akit 2015-ben letöltendő börtönbüntetésre ítéltek adócsalás és hűtlen kezelés miatt. A püspökség ma már szabadulni akar a szállodától.
Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Jól illusztrálja a kormány és különösen a miniszterelnök adakozó kedvét a Wellness Hotel Kalocsa esete. 2020 végén ugyanis maga Orbán Viktor lepte meg Bábel Balázst, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekét azzal, hogy támogatást adott az éppen eladósorba került, 27 szobás hotel megvásárlásához, az érsekség pedig vallási célokra alakította át az állami pénzen megszerzett szállodát.

Kalohirek.hu akkori cikke szerint a kormányfő – aki az érsek 70. születésnapja alkalmából látogatott a városba – a Szentháromság tér bejárásakor szembesült azzal, hogy a Hotel Kalocsa épülete nincs egyházi tulajdonban.

„Ekkor tett – egy bő héttel később már beváltott – ígéretet, miszerint a kormány segítséget nyújt az épület megvásárlásához és annak felújításához is” – mesélte Bábel érsek, hogyan született meg a hotelvásárlás ötlete. A látogatás után két nappal a Magyar Közlönyben meg is jelent, hogy a kormány 2,1 milliárd forinttal támogatja az érsekség „ingatlanvásárlását, -felújítását és a kapcsolódó beruházásokat.”

Az Átlátszó nem sokkal a rendelet megjelenése után kereste az érsekséget, azt próbálva kideríteni, mit terveznek a szállodával, miután Bábel egy interjúban azt is bevallotta, hogy az Orbán-vizit után kapott egy telefonhívást, hogy gyorsan rakja össze a „dokumentációt”, mert szükség van rá a támogatás megadásához. A 24.hu információja szerint az érsekség ölébe pottyant épülettel kapcsolatban kezdetben felvetődött, hogy a város központjában álló épületet továbbra is turisztikai célra hasznosítsák, ám végül a hotelből egyházi funkciókkal felruházott ingatlan lett.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...