fbpx
15.2 C
Kecskemét
2024. október 16., szerda

FRISS HÍREK

Mégsem lesz nyugdíjreform, az uniós helyreállítási pénzek így veszélybe kerülhetnek

- Advertisement -

A helyreállítási pénzekért cserébe az Orbán-kormány vállalta az Európai Bizottság (EB) előtt a nyugdíjrendszer reformját, aminek a 2022 májusában benyújtott tervét (Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv) az EB el is fogadott. Most azonban a Pénzügyminisztérium (PM) közlése szerint:

„az Orbán-kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrizi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti. Kiderült: az Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja.”

Az EB-nek benyújtott dokumentum nyugdíjjal foglalkozó pontjában az állt, hogy az Orbán-kormány „jogszabályt módosít”, törvényt alkot, amely „elősegíti a költségvetés közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, illetve megerősíti az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségét.”

2025. március 31-én kellene hatályba lépnie a nyugdíjrendszert módosító jogszabálynak, de még a jogalkotási folyamat sem kezdődött el. A hazai szakértők várták, hogy felvázolhassák a problémákat, és megoldási javaslatokkal is készültek, ám a PM válasza szerint ez okafogyottá vált.

Hasonló cikkünk:  A kormány jelentősen szigorított a napelemek elhelyezésének szabályain

Simonovits András közgazdász szerint uniós összevetésben páratlan, hogy fő szabályként 65 év alatt nem lehet nyugdíjba menni. Szerinte “ez kegyetlen.” Hozzátette:

“Tovább erősödik az idősek jelentős részének elszegényedése, a bérek és az ellátások között mélyül a szakadék, a létminimum alatt élő nyugdíjasok sem számíthatnak életszínvonaluk javulására, és tovább romlik az egészségügy helyzete. Ez a következménye annak, hogy a kormány gyáva, és nem meri vállalni a nyugdíjreformot.”

Orbán Viktor nem akar olyan rizikót bevállalni, mint a baloldali kormány 13. havi nyugdíj megszüntetése volt – véli Simonovits. Szerinte a halogatás oka hol az önkormányzati, hol a közeledő parlamenti választás.

A közgazdász szerint komoly változtatások nélkül egyre nőnek a nyugdíjrendszer feszültségei, és hamarosan egyre erőteljesen megszorítások válnak elkerülhetetlenné, szerinte még akár a 13. havi nyugdíj eltörlése is.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Leszakadt a mennyezet, a volt tiszti klubot teljesen lezárták

A volt tiszti klubban idén januárban az egyik helyiség mennyezetéről leszakadt a vakolat, mely leszakította az álmennyezetet is. A...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...