fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. október 5., szombat

FRISS HÍREK

Visszaállhat az évi kettő közmeghallgatás – alakuló ülést tart a kecskeméti közgyűlés

- Advertisement -

2020-ban még a közmeghallgatás csökkentését javasolta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, amelyből akkor a képviselőtestület működési szabályzata még évi kettőt írt elő, az önkormányzati törvény viszont csak legalább egyet. 2024 őszétől ismét legalább kettőre emelnék a közmeghallgatások számát, mert „igény mutatkozik arra, hogy a lakosok közvetlenül is elmondhassák a közgyűlésnek a helyi közügyekkel kapcsolatos tapasztalataikat” – olvasható a polgármester javaslatában. Nem változna viszont, hogy az előadni kívánt kérdést és/vagy javaslatot a meghallgatás előtt írásban kell benyújtani a jegyzőhöz (postán, vagy email-ben) – de ezentúl nem 10, hanem legalább 3 nappal előtte.

Október 8-án, kedden 14 órától tartja alakuló ülését a kecskeméti közgyűlés, ennek egyik napirendi pontjaként módosítja az új testület a Szervezeti és Működési Szabályzatát. Itt szó lesz továbbá arról is, hogy eltörölnék a képviselők napirend előtti felszólalását, de arról is, hogy öt alpolgármestere lehet Kecskemétnek – erről itt írt a KecsUP.

Ha valaki a közmeghallgatáson spontán módon szeretne kérdést feltenni, mint régebben, tehát hogy valaki csak elmegy a Városháza dísztermébe, és szólásra jelentkezik, az szmsz szerint erre továbbra sem lesz lehetősége – a közmeghallgatást levezető polgármester, esetleg alpolgármester ettől függetlenül megadhatja a szót. Még a Covid-világjárvány előtt akár két-három órán keresztül is eltartottak a délutáni lakossági fórumok, bárki felszólalhatott, és a polgármester, alpolgármester, valamint a hivatal munkatársai igyekeztek rögtön, helyben választ is adni, a részletesebb tájékoztatást írásban ígérve a kérdésekre. Ugyan az utóbbi időben egyre alacsonyobb volt a részvétel, de a felmerülő érdektelenség oka lehet az is, hogy sokan egyszerűen nem tudtak a közmeghallgatásról, vagy nem személyesen kívánnak résztvenni a közéletben. Ez a kérdés jelenleg is fennáll, lehet magát a műfajt is újra érdemes gondolni.

Hasonló cikkünk:  Elkészült a Kecskemét Nagykőrös közötti főút burkolatjavítása és négynyomúsítása (galériával)

A polgármester javaslata szerint egyelőre marad a személyes fórum, ahogy az is: kérdést és javaslatot a közmeghallgatás előtt legalább 3 nappal kell a jegyzőhöz benyújtani írásban. A beadványnak tartalmaznia kell a benyújtó nevét és lakcímét, helyben érdekelt szervezet esetén a székhelyét és a képviselő nevét, valamint a kérdés vagy javaslat rövid összefoglalását. A közmeghallgatáson meg nem válaszolt kérdést és javaslatot az illetékes tisztségviselőnek viszont 15 napon belül kell írásban megválaszolni a kérdezőnek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...