fbpx

FRISS HÍREK

Ezer szállal kötődik megyénkhez az új köztársasági elnök

- Advertisement -

A kiskunfélegyházi születésű Sulyok Tamást választotta meg a parlamenti többség köztársasági elnöknek a hétfői napon. Miután Novák Katalin lemondani kényszerült, mivel kiderült, hogy egy pedofil bűntérsának adott kegyelmet, gyorsan kellett új köztársasági elnököt találnia a Fidesznek. Az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját betöltő Sulyok Tamás a kényes ügyekben nem tett keresztbe eddig kormány többségnek, így biztonságos választás volt a kormányzó párt számára. 

Gyermekévek Félegyházán 

Sulyok Tamás egy kiskunfélegyházi jogász család sarjaként látta meg a napvilágot 1956-ban. Édesapja is ügyvédként tevékenykedett, ameddig a második világháború utáni kommunista rezsim politikai okokból nem lehetetlenítette el a jogászi karrierjét, amit csak bő tíz év fizikai munka után tudott folytatni Félegyházán. Sulyok Tamás testvérei is a jogászi pályára léptek apjuk nyomdokain, Miklós és László ma is egyéni ügyvéd Kiskunfélegyházán az ügyvéd szaknévsor adatbázisa szerint. 

A köztársasági elnök a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumba járt. Az érettségi tablóján látható, hogy későbbi felesége az osztálytársa volt már a középiskolában. A város egyik vezető gimnáziumának jelenlegi tanulói büszkén fotózkodtak a legmagasabb közjogi méltóság tablója előtt a Blikk által közzétett képen. Egy volt mórás tanárnője is kedves emléket ápol Sulyokról, aki egy csokor virág átadásával mentette meg az osztályt a dolgozatírástól, megünnepelve hogy épp akkor egy éve tért vissza a gyesről a tanárnő, így dolgozat helyet a kisgyermekéről beszélt a pedagógus az adott órán.

Sulyok Tamás köztársasági elnök 1974-es érettségi tablóképén Fotó: Knap Zoltán, blikk.hu

Jogászélet Szegeden 

Érettségi is után is a közelben maradt Sulyok Tamás, mert Kalocsára került a katonának. Bár a pedagógusi pályára vágyott, mégis Szegeden lett joghallgató, ahol az évfolyamtársai szerint főként a tanulásra koncentrált. A szülővárosi Alma Mater jelenlegi igazgatónője élvezhette Sulyok tanári érzékét, aki történelem magánórákat adott az egyetemi felvételire készülő középiskolásoknak.

Hasonló cikkünk:  Az aktív látogatói szemléletre alapoznak a Kecskeméti Vadaskert fejlesztésénél (videóval)

Sulyok Tamás a diplomája megszerzése után bírósági fogalmazóként helyezkedett el a Csongrád Megyei Bíróságon. Mivel az akkori állampártba nem kívánt belépni a karrierje érdekében, pedig felajánlottak neki egy büntetőbírói pozíciót, így bírósági karrierjét ellehetetlenítették a megyében. Ezek után visszament szülővárosába, Kiskunfélegyházára és egy termelőszövetkezetben jogtanácsosként dolgozott. Saját visszaemlékezéseiben megemlíti, hogy sokat tanult a dolgos parasztemberektől. 

1991-től 2014-ig ügyvédként dolgozott egyéni praxisában. Szeged városának jogi képviseletét is ő látta el, amikor 1998-2002 között a fideszes Bartha László vezette a várost. Phd értekezésében az egyéni ügyvédek alkotmányjogi helyzetét vizsgálta, amely dolgozatot 2013-ban védett meg. Tiszteletbeli konzuli tisztséget látott el a kétezres évek elején. A parlamenti fideszes kétharmados többség 2014-ben választotta alkotmánybíróvá. Sulyokot állítása szerint sosem érdekelte a politika, csak a jogászi szakmai elköteleződése alapján választották be a taláros testület tagjai közé, melynek 2016-ban az elnöke lett.

Alkotmánybíróként nem ment szembe a hatalommal

Bakó Bea alkotmányjogásznak a gemist.hu-n megjelent értekezése szerint számos olyan ügy volt, amikor az alktománybíró Sulyok a fideszes hatalom érdekeinek megfelelően döntött nem csupán testületileg, hanem előterjesztő bíróként is. Bakó értékelésében ezekkel a döntésekkel érdemelte ki a köztársasági elnöki pozíciót Orbán Viktornál Sulyok. Tizenegy ilyen ügyet sorol fel Bakó. A Brüsszellel folytatott jogi szuverenitás küzdelem, a választások során a választópolgárok adataival kapcsolatos döntés, az ellenzéki önkormányzatok anyagi kiszipolyozása, az ellenzéki népszavazási kérdések elkaszálása és a kormánypártiak átengedése, az egyetemek einstandolása voltak azok a témák amelyekben felterjesztő bíróként a Fidesz érdekével megegyező döntéseket javasolt a testületnek, ezáltal ágyazva meg a köztársasági elnöki jelölésének Sulyok Tamás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...