fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A Fidesz köztársasági elnök-jelöltje ahol tud, segít a Fidesznek

- Advertisement -

Kocsis Máté frakcióvezető bejelentette, hogy a Fidesz Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli köztársasági elnöknek, azóta sorra jelennek meg a portrék a jogászról, és a legtöbb helyen kiemelik, Sulyok Tamást a jog, a szakma érdekli. Alkotmánybírói tevékenységét megnézve azonban elég gyakran gondolja pontosan ugyanazt, mint a Fidesz.

Sulyok volt az előadó bíró, amikor az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Kúria 2022-es határozatát, amiben kimondták, hogy a Rogán Antal által vezetett Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) megsértette a választási törvényt, amikor a vakcinaregisztráció során megadott email címekre hírlevelet küldtek, amiben azt írták, hogy az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába.

Sulyok volt az előadó alkotmánybíró az Alkotmánybíróság 22/2016-os határozatánál is. Ez a határozat egy alkotmányértelmezés volt, az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére. Az ombudsman arra volt kíváncsi, vizsgálhatja-e a magyar Alkotmánybíróság azt, hogy EU-s jogi aktusok összhangban vannak-e a magyar alkotmánnyal.

2016-ban a Fidesz benyújtott egy alkotmánymódosítási javaslatot, amiben a 2015-ös érvénytelen kvótanépszavazás megállapításait szerették volna beleírni az Alaptörvénybe, azaz hogy Magyarországra nem lehet idegen népességet betelepíteni. A Fidesznek és a KDNP-nek azonban 2016-ban nem volt alkotmányozó többsége a parlamentben, csak 131 képviselőjük volt a 133 helyett. Az ellenzék nemmel szavazott, így az alkotmánymódosítás november 8-án elbukott.

Hasonló cikkünk:  Török Gábor: a Fidesznek, és az ellenzéknek is ártott Magyar Péter színrelépése

De Sulyok Tamás és az Alkotmánybíróság november 30-án a Fidesz segítségére sietett, a 22/2016-os határozatban kimondták, az Ab igenis vizsgálhatja, hogy egy-egy uniós jogszabály nem sérti-e az emberi méltóságot vagy más alapvető jogot, Magyarország szuverenitását, illetve az ország „történeti alkotmányán alapuló önazonosságát”.

Sulyok Tamás volt az előadó alkotmánybíró akkor is, amikor az Ab 2019-ben megállapította, hogy teljesen rendben van a hajléktalanság kriminalizálása, azaz hogy az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértésnek minősül.

Az Alkotmánybíróság igyekezett elodázni a döntést a CEU-törvény ügyében is, mindent megtettek azért, hogy ne kerüljenek összetűzésbe az agresszív kormánytöbbséggel. A 3199/2018-as végzésükben felfüggesztették a lex CEU alkotmányellenességének vizsgálatát az Európai Unió Bíróságán zajló eljárás lezárultáig.

2021-ben az Ab két ügyben is megszüntette az eljárást a CEU-val kapcsolatban, mert azóta megváltozott a jogi helyzet, 2023-ban pedig megállapították, hogy nem is érte jogsérelem a CEU-t, ami akkor már külföldön működött. És ki volt az ügy előadó alkotmánybírája? Hát persze, hogy Sulyok Tamás.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...