fbpx
26.5 C
Kecskemét
2024. június 24., hétfő

FRISS HÍREK

Orbán az RMDSZ mellett is kampányolni fog Romániában

- Advertisement -

Megy a kampány nagyüzem Magyarországon, csütörtökön Orbán Viktor szokásához híven zártkörű rendezvényen járt Kecskeméten is, és egy széken állva szónokolt háborúról, migrációról és genderről. De nem csak hazai vizeken evez a miniszterelnök, ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mellett kampányol majd június elején Romániában.

A romániai látogatást Lázár János építési és közlekedési miniszter jelentette be csütörtökön Nagyváradon, ahol Cseke Attila szenátorral, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Lázár kifejtette, hogy nekünk stratégiai partnerünk a partiumi magyarság a jövőben, aminek egyik mozzanata lesz Orbán Viktor június eleji Partiumba látogatása. A miniszterelnök részt vesz az RMDSZ kampányában, ezzel érzékeltetve, hogy nem csak a székelyföldi magyarság az, amely számíthat az együttműködésre és a támogatásra.

A választások tétjéről szólva Lázár rendkívüli jelentőségűnek nevezte, hogy az 1,3 millió erdélyi magyarnak legyen Brüsszelben képviselete. Bár a Fidesz és a magyar kormány jó szövetséges, de a közvetlen képviseletet az erdélyi magyaroknál jobban senki sem tudná ellátni – tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó bejelentette Európa legnagyobb határátkelőjét Magyarország és Szerbia között

Szerinte rossz politikai üzenet lenne, ha az RMDSZ nem érné el az EP-be jutáshoz szükséges öt százalékot, emellett ez veszélybe is sodorná a magyar kisebbség lehetőségeit a következő évek román belpolitikájában. Lázár súlyos hibának nevezte, hogy egyes magyar jelöltek nem az RMDSZ listáján mérettetik meg magukat, és külön indulnak a választáson.

Cseke Attila arról beszélt, hogy az RMDSZ és a Fidesz partnerségi kapcsolata magyar nemzeti érdek. Az EP-választás tétje nemcsak az, hogy a Romániának járó 33 EP-képviselői hely közül kettőben a partiumi magyarok ne csak saját a kisebbségüket, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarságot képviseljék.

Az európai soros elnökség kapcsán Lázár elmondta, hogy egyik fő célkitűzés lesz Románia schengeni csatlakozásának támogatása, hogy a schengeni határ megszűnjön Magyarország és Románia között. Hozzátette, ehhez egyszerre és együtt társadalmi, gazdasági és nemzeti érdekünk fűződik.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdés még, hány dolgozótól válnak meg

A KecsUP szerkesztősége úgy értesült, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár július 22-től két műszakos munkarendre áll át, amely állítólag tartós...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...