fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Lehet a Fideszre mutogatni, de a választást az ellenzéki szavazók tudják leginkább elrontani

- Advertisement -

Jelenléti szavazás vagy online is? Egy ideig rugóztak ezen az ellenzéki pártok. Mármint, hogy lehessen-e így és úgy is szavazni az előválasztáson. Végül megállapodtak, hogy online is lehet voksolni. Alapvetően is azért vaciláltak, mert egy nem személyes szavazás melegágya lehet a trollkodásnak. Tántoríthatatlan fideszes szavazó is simán ikszelhet otthonról és befolyásolhatja az ellenzéki eredményt. Miközben nyilván kínosabb lenne egy pártirodán megjelennie vagy egy ellenzéki sátornál, mivel ismerhetik az ottaniak. Miután azonban már eldőlt, hogy fotelből is ki lehet választani az ellenzéki végleges jelölteket, talán az aggályokat megfogalmazók hangja erősödött is.

Egy javaslat szerint legyen nyilvános az előválasztáson szavazók névsora

Mérő László matematikus is billentyűzetet ragadott, és levezette elméletét, amely szerint Orbán Viktor könnyedén kiválaszthatja magának a neki tetsző ellenfelet, ha 100-150 ezer fideszes trollt rászabadít az ellenzéki előválasztásra. Úgy kalkulál, hogy szoros verseny lesz, ezért nagyjából 600-700 ezer szavazatot fognak kapni az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek. Vagyis úgy véli, hogy amennyiben a Fidesz meg tudja szervezni, hogy 100-150 ezer szimpatizánsa egy bizonyos jelöltre húzza az ikszek, akkor hiába vesz részt 2 millió ellenzéki az előválasztáson, a Fidesz tizedannyi emberével eldöntheti azt.

Ezért azt javasolja, hogy tegyék nyilvánossá azoknak a nevét, akik szavaznak az előválasztáson, persze anélkül, hogy kiderülne, kire adták a voksot. Maga is látja ennek jogi és egyéb aggályait, mégis úgy véli, hogy így könnyedén rá lehetne bökni a tudott fideszes szavazókra, és ez a tény talán távol tartaná őket az ellenzéki akciótól.

Miközben Mérő László felvetése talán nem alaptalan, sokkal inkább azt kellene a témában megszólalóknak erősíteni, hogy a Fidesz nem tudja meghekkelni a szavazást, ha az ellenzéki tábor kő keményen összetart. Ha ugyanis van olyan jelölt, akiről azt gondoljuk, hogy Orbán Viktor megenné reggelire, és ha valóban próbálkoznának valamilyen akcióval a kormánypártok, és így ez a jelölt lenne végül Orbán Viktor kihívója, akkor van még egy tényező, amely megnehezítheti mégis a Fidesz dolgát.

Ha az ellenzék bárki mögött összeáll, akkor bárki lehet Orbán kihívója

Mégpedig az, ha bárki lesz is ez az egyén, az ellenzéki szavazók sorfalat alkotnak, és azon nem engedik át a lehetséges fideszes fondorlatokat. Mert ha a végén az ellenzéki bázis elkezd finnyázni, és nem áll oda 100%-osan jelöltje mögé, akkor igazak azok a hangok, hogy Orbánnak egyik vagy másik ellenzéki jelölt könnyebb ellenfél lenne. Ez az elgondolás ugyanis pontosan azon alapszik, hogy biztosan nem lesz egységes az ellenzék, és egyes jelölteket annyira elutasít az összellenzéki szavazóbázis egy része, hogy végül a Fidesz izzadás nélkül is behúzza 2022-t. De amennyiben az ellenzéki pártok meg tudják értetni szavazóikkal, hogyha orrbefogás is kell hozzá, de mégis oda kell tenni az ikszet a másik párt jelöltjére, akkor minden fideszes igyekezet meghiúsulhat. Ha egyáltalán terveznek ilyesmit.

Hasonló cikkünk:  Bloomberg: annyira elmérgesedett Matolcsy és Orbán között a viszony, hogy szóba se állnak egymással

Mérő László felvetésével ugyanis -ha még jogilag megoldható is- éppen az a legnagyobb baj, hogy ugyan elriaszthat fideszes trollokat, de legalábba annyira elriaszthatja az ellenzéki szavazót is, aki nem szeretné világgá kürtölni, hogy melyik oldalhoz tartozik. Anélkül, hogy tudnánk, milyen szabályai vannak az előválasztáson való részvételnek, az a véleményünk, hogy még az sem biztos, hogy ki lehet kötni, hogy azon nem vehet részt az ellentábor. Főként azért nem, mert bizonyíthatatlan a legtöbb esetben (aki „egyszerű” szavazó, nem ismert ember), hogy ki hova tartozik. Arról nem is beszélve -elég ha Orbánra gondolunk- hogy egy ma liberális szavazó holnap már jobboldalinak mondhatja magát. Ha tehát lesznek is fideszes szavazók az ellenzéki előválasztáson, nem is feltétlenül mondhatók trollnak, csupán olyannak, akik élnének demokratikus jogukkal. Más eset, ha szervezetten lesznek ilyen tömegek.

Ezért aztán az ellenzéki véleményvezérek és politikusok akkor járnak el jól, ha nem a fidesszel vagy egy vélt fideszes akcióval foglalkoznak, hanem minden lehetséges pillanatban és eszközzel meggyőzik saját táborukat, hogy bárki lesz is Orbán kihívója, el kell menni és odatenni a jelet. Ha le akarják váltani a jelenlegi kormányt, akkor a sopánkodás, az összeesküvés-elméletek gyártása, a lehetséges forgatókönyvek felemlegetése helyett ez a dolguk. És ez sem kevés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...