fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. szeptember 11., szerda

FRISS HÍREK

Megújul a központi autóbusz-állomás, de nem világos, elköltöztetnék, vagy nem – videóval

- Advertisement -

Hamarosan a végéhez közeledik a központi, Széchenyi téri autóbusz-végállomás egy részének a felújítása. Az Aranyhomok Szálló mögötti járdaszakasz és a középen található várórész már új térkövet kapott, és most zajlik a körúthoz közeli járdasziget cseréje. Jó hír ez az utasoknak, hiszen évek óta panaszkodtak a repedezett, széttört, kátyús gyalogjárdára. A munkálatok iskolakezdésre befejeződnek – ígérte Szemereyné Pataki Klaudia polgármester még a választási kampányban.

A városvezető arról is beszélt, megfontolandó a teljes felújítás is, mert az önkormányzat bővítené az ott található mélygarázst, mivel már a Malom Központ garázsa is telített. Ehhez nem elég azonban a város önereje, befektetőre van szükség. Ezért átgondolják a tér sorsát annak figyelembevételével, hogy elkészültek a decentralizált központok, tehát széttagolhatók a központi pályaudvar funkciói más városrészekbe.

Vajon ez azt is jelenti, hogy jó időre elnapolták a Széchenyi téri autóbusz-végállomás elköltöztetését? A város 2015-ben felülvizsgált közlekedésfejlesztési koncepciójában még arról volt szó ugyanis, hogy a belvárosi pályaudvarnak a Kiskörúton kívül kell alkalmas helyet találni. Megkerestük a város főépítészét, és interjút is kértünk tőle. Ha kapunk választ, megírjuk. Megkérdeztük az utasokat is, hallottak-e arról, hogy régóta szó van a buszmegálló elköltöztetéséről.

Marad, nem marad?

A gondolkodás a buszpályaudvarról csaknem 8 éve tart. 2016-ban került a város közgyűlése elé a Kecskemét Fenntartható Városi Mobilitási Terve című stratégiai dokumentum, amely a Kiskörút és a Nagykörút közötti területen az élhetőség szempontjából a teherforgalom korlátozását és a Széchenyi téri autóbusz-állomás Kiskörúton kívüli elhelyezését javasolta. Ehhez kapcsolódott két évvel később az a munkaanyag, amelyet a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság vitatott meg. Eszerint a vasúti és a helyközi buszpályaudvart úgy kell összevonni a Kodály Zoltán téren, hogy itt legyen a Széchenyi téri buszállomás új helye, ahol 16 megállót terveztek kialakítani a helyi járatoknak. Az előzetes beruházási költségbecslés alapján a központi buszállomás megszüntetésére és az új belvárosi megállóhelyek kialakítására 150 millió forintot szántak. Mindezt a kecskeméti intermodális csomópont projekt részeként képzelték el megvalósítani.

Hasonló cikkünk:  Kamerák segítik a haladást a lámpákkal sűrűn ellátott 441-es főúton

Mindeddig nem kezdődtek el a kecskeméti főpályaudvar átépítési munkálatai, de a tervezésére már több mint 1 milliárd forintot elköltöttek. A hányattatott sorsú vasútállomás tervezett átépítéséről/felújításáról a KecsUP itt írt részletesen.

A város régóta küzd a közlekedéssel

Bár Kecskemét területileg nagy kiterjedésű, a forgalom ugyanakkor mégis a városmag körül zajlik, amit az egyirányú forgalmat biztosító belső gyűrű, a Kiskörút határoz meg. A Széchenyi téri végállomáson megjelenő buszok közül ezért több járat is – hogy elérje a végállomást – minden fordulóban bejárja a Kiskörút vonalát, növelve ezzel a belváros forgalmi és környezeti terhelését. A kialakult hálózat egyik problémája ezért abból fakad a városközpontban, hogy az egyébként nagy területet elfoglaló Széchenyi téri végállomás már nem illik sem a belvárosi településképbe, sem pedig annak funkcionalitásába. Ezzel indokolják az elköltöztetését is a városközpontból.

A Széchenyi téri buszmegállót 1986-ban adták át, de az Aranyhomok Szálló mögötti részt már évekkel ezelőtt használták megállóként, miután az itteni házakat szanálták, és a burkolatok elkészítése után idetelepítették a korábbi kocsiállásokat a Városháza és Nagytemplom közötti térről.

Az Aranyhomok Szálló mögötti rész az ideiglenes kiskörúttal – a leendő Széchenyi téri buszállomás helye / Fotó: Tóth Sándor felvétele (1978)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ötszögletű minierdő lesz Kecskemét legelső Miyawaki erdeje

Különleges faültetést tervez idén ősszel a Zöldítő Civil Társaság, amely a környezetvédelem és a környezeti nevelés területén tevékenykedik Kecskeméten...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...