fbpx
17.4 C
Kecskemét
2024. szeptember 17., kedd

FRISS HÍREK

A Szent Miklós utcai óvodában nemhogy gyerekzsivaj, működési engedély sincs

- Advertisement -

Elkezdődött a tanév, de nem a Szent Miklós utcai volt önkormányzati óvodában, ahol nemhogy gyerekzsivaj, de működési engedély sincs. Szeptember 1-jén kellett volna megnyitnia kapuit a Montessori-elvek szerint működő angol nyelvű magánóvodának, de a Kormányhivatal döntése értelmében az épület 38 gyermek befogadására közegészségügyileg nem alkalmas, ezért a működési engedély kiadásához nem járult hozzá. A döntést az új fenntartó jogi úton megtámadta. A vita arról szól, hogyan fogadhatott a 2022/2023. tanévben maximálisan 49 óvodást az akkor még önkormányzati intézmény, miközben a tulajdonosváltást követően a gyermek WC-k területébe beavatkozás nem történt, amit most a megyei hatóság kifogásol.

Szülői tiltakozás ellenére és heves politikai vitát követően még 2023. februárban döntött a város közgyűlése a Szent Miklós utcai helyi védettség alatt álló önkormányzati ingatlan értékesítéséről. Túl magas fenntartási költséggel, forráshiánnyal és a teljes tetőszerkezet cseréjével indokolta a határozatot Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Az eladás feltétele az volt, hogy az ingatlant – a felújítást követően – továbbra is óvodaként kell üzemeltetnie az új tulajdonosnak.

Mintegy százmillió forintért a lajosmizsei Hu-Mago Kft. vette meg az épületet, a fenntartója pedig a fővárosi székhelyű Öko-Hámor Környezetvédelmi Nonprofit Kft.

Nem könnyű óvodát nyitni

Mivel korábban is óvoda működött itt, és a jövőben is csak ez lehet, sokan gondolhatták, hogy az átmenet nem tart sokáig, és ezért akár 2024. szeptembertől fogadhatja a Montessori-elvek szerint működő magánóvoda a gyermekeket. Erre végül nem került sor, mert már azzal hónapok teltek el, hogy az állam az elővásárlási jogáról csak 2023 végén mondott le, és az új tulajdonost addig nem lehetett bejegyezni, míg ez meg nem történt. Nem beszélve arról, hogy el sem kezdhették a felújítási munkálatokat, mert nem állt módjukban belépni az óvoda épületébe – válaszolta a fenntartó a KecsUP kérdésére még februárban.

Új tanév kezdődött, de továbbra is zárva a Szent Miklós utcai magánóvoda. Kerestük az Öko-Hámor Környezetvédelmi Nonprofit Kft.-t, érdeklődésünkre Papp Csaba iskolatitkár megerősítette a Kormányhivatal döntését, hogy a gyermek WC-k négyzetmétermérete miatt nem járult hozzá a működési engedély kiadásához. Nem könnyű óvodát nyitni, ami a kérelmek elbírálásából is kitűnik, a Bács-Kiskun vármegyei Kormányhivatal az elutasító döntését 2024. június 14-én hozta meg ugyanis, miközben már 2023. április 23-án benyújtásra került az óvodai működésre vonatkozó kérelem.

Rákérdeztünk arra is, a felújítás során bármilyen formában módosult-e a gyermek WC-k korábbi területe. „Mivel az épület helyi védettségű épület, s mint ilyen, tervtanácsi engedélyeztetési eljárást feltételez, és építéshatósági eljárást, semmilyen, a WC-k m2-ét illető építészeti beavatkozás – egyáltalán bármilyen építészeti beavatkozás – nem történt. Ezt igazolja az építésügyi nyilvántartás is” – kaptuk válaszul.

Hasonló cikkünk:  Átadták a hétszáz millió forintból megújult KTE pályát

Az ügyben közigazgatási per van folyamatban a működési engedélyt elutasító határozat megsemmisítése érdekében. A kereseti kérelem tárgya, hogy az Öko-Hámor Környezetvédelmi Nonprofit Kft. miért nem kapta meg a működési engedélyt maximálisan 38 gyermek ellátására, ha az önkormányzat működésében lévő óvoda a 2022/2023. tanévben maximálisan 49 óvodást fogadhatott.

Az óvodai alapfeladat-ellátás önkormányzati feladat, ezért a közgyűlés minden évben megállapítja az indítandó óvodai csoportok számát és azt, mennyivel léphető túl a csoportlétszám. Eszerint – míg 2023-ban be nem zárt – a kecskeméti önkormányzat fenntartásában lévő Szent Miklós utcai óvoda egy 20 és egy 25 + 4 fős csoporttal működhetett.

Vitatott kérdés az is, hogy a Kormányhivatal a Szent Miklós utcai óvodára miért új építésű óvodaként hivatkozik, amelynek a gyermek WC területe 3 m2-rel kevesebb, mint az új építésű óvodák szabványa.

Az adásvételt követően az új fenntartó nyilván nem számított arra, hogy a csaknem 100 éves épület, amelyet óvodaként vásárolt meg az önkormányzattól, közegészségügyileg nem alkalmas, és nem kapja meg a működéshez szükséges engedélyeket. Hogy mikor zárul le a per, és az ítélet Kormányhivatal általi végrehajtása, egyelőre beláthatatlan.

A Montessori óvodában képzelték el az óvodai éveket

A Sárkány család úgy tervezte, a bölcsőde után kisfiukat ősztől a Montessori óvodába járatják. Először áprilisban nyílt nap keretében nézték meg a felújított épületet, majd a próbahéten is részt vettek. A magánóvoda még kedvezménnyel sem olcsó, de úgy döntöttek, kigazdálkodják az összeget, mert szeretnék megadni gyermeküknek azt a pluszt, amit a Montessori-pedagógia elve nyújthat az önkormányzati óvodáéhoz képest – mesélte érdeklődésünkre az édesapa.

Jelentkeztek tehát az óvodába, és a család elkezdte tervezni az őszi kezdést. A kisfiú szeptemberig azért járt volna bölcsődébe, mert nem érte el addig a három évet. Mivel mindent rendben gondoltak, nyár elején kiíratták a bölcsődéből szeptembertől fiukat – azonnal fel is vettek mást a helyére, így visszaút már nem volt. Csakhogy sokáig nagy volt a csend a jelentkezés óta az óvoda részéről, és közeledett az első fizetési határidő, ezért rákérdeztek, mi a helyzet. Több levélváltás után ekkor derült ki számukra, hogy problémák vannak.

A Sárkány család kisfia végül egy másik magánóvodában kezdte el a tanévet. Az apa a történteket sajnálja, és szerinte ebben a folyamatban sokan sérültek, de főleg az új fenntartó, aki sok pénzt költött az épületre, és több mint tíz család, akiről tud, hogy ők is szerették volna kisgyermeküket a Montessori oviba íratni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem a júliusi volt az első öngyilkossági kísérlete a kecskeméti gondozóházban elhunyt idős asszonynak

A Blikk számolt be elsőként arról a napokban, hogy még július végén egy idős nő önkezével vetett véget életének...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...