fbpx

FRISS HÍREK

Használhatatlannak találták azt a koronavírustesztet, amiből a magyar kormány is bevásárolt

- Advertisement -

Az Egyesült Államok egyik városában a helyi egészségügyi hatóság tesztjén április elején „megbízhatatlannak és használhatatlannak” találtak és visszavontak egy olyan gyorstesztet – az Anhui Deep Blue nevű kínai cég termékét – amiből április elején a magyar kormány is vásárolt, amit nálunk azóta is aktívan használnak – idézi a Pro Publica cikkét a 444.hu.

A Kínából vásárolt egészségügyi felszerelések, eszközök minőségéről korábban Müller Cecília országos tiszti főorvost is kérdezték, aki azt nyilatkozta, hogy azok minőségét a rajtuk szereplő jelzés, a „CE” igazolja, ez ugyanis csak az EU előírásainak megfelelő, ellenőrzött termékeken szerepeltethető. Azonban ezt a jelzést a gyakran hamisítják a kínai cégek, illetve az érintett gyártó, az Anhui Deep Blue nevű cég vonatkozó weboldalán szereplő négy referencia megtévesztő és nem igazolja a termék működőképességét.

A Rio Grande partján fekvő 260 ezres texasi városba (Laredo) egyik magánkórháza márciusban 20 ezer darab gyorsteszt érkezett az Anhui Deep Blue-tól 500 ezer dollárért. Ez a vérből kétfajta antitestet kimutató teszttípus, ami alapvetően annak kimutatására való, hogy az illető átesett-e korábban a betegségen. A városban nagyon várták a teszteket, ám a helyi egészségügyi hatóság a gyorstesztek bevetése előtt leellenőrizte a termék hatékonyságát.

Hasonló cikkünk:  A szegedi lézerközpont segítségével lehetnek gyorsabbak a mikroszámítógépek

Arra jutottak, hogy a gyártó által nekik ígért 93-97 százalékos helyett az sokkal-sokkal kisebb, mindössze 20 százalékos pontossággal működött.

A gyártó cég vitatta a teszt tesztjének pontosságát, de Laredo hatóságait ez nem akadályozta meg abban, hogy megtiltsák a termék felhasználását.

Laredo helyi rendőrsége ezután nyomozni kezdett a termék weboldalára kitett egyik megtévesztő referencia ügyében. Ez az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA levele, amit a cég úgy állít be, mintha amerikai hitelesítés vagy forgalmazási engedély lenne, pedig mindössze egy udvariassági levél annak nyugtázására, hogy a vállalat kezdeményezte az FDA-nál a termék bevizsgálását. A Homeland Security Investigations nevű nyomozó szerv pedig le is foglalta egy időre a gyanús szállítmányt. Amit később visszaadtak ugyan az azt megvásároló magánkórháznak, de azok utána sem használhatták

Azt nem tudni, hogy a magyar hatóságok is letesztelték-e a Deep Blue gyorstesztjének hatékonyságát. Azért nem, mert bár a 444.hu ezt megkérdezte az Operatív Törzstől, ők nem voltak hajlandók válaszolni a kérdésükre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...