fbpx

FRISS HÍREK

Az iskolaérettséggel kapcsolatos ügyintézés sok szülőnek okoz gondot

- Advertisement -
Súlyos hiányosságok tapasztalhatók az iskolaérettséggel kapcsolatos eljárásban a szülők szakmai tájékoztatását és a kérvényezés támogatását illetően. Ezek a hiányosságok oda vezethetnek, hogy a kormány által 2020-tól hatályba léptetett új rendszerben akár több mint tízezernyi hatéves kisgyermek kerülhet éretlenül az iskolába – derül ki abból a felmérésből, amit a Szülői Hang Közösség készített az érintett szülők körében, 1179 önkéntes résztvevővel január elején.
Mivel legkésőbb január 15-ig adhatók be a kérvények az Oktatási Hivatalhoz, a szülőknek az új rendszerben nagyon korán és véglegesen kell dönteniük gyermekük iskolaérettségéről. A határidő lejártával sem kérvényezni, sem módosítani nem lehet, pedig ebben a korban a gyermekek nagyon gyorsan változhatnak, fejlődhetnek.

A kormány elvette az óvoda jogkörét, amivel nagyon sok szülő magára maradt

Az iskolaérettségről szóló pedagógiai döntés igen összetett: függ az értelmi fejlettségtől, szerepet játszik benne többek között az érzelmi és szociális érettség, a monotóniatűrés, az önirányítási képesség és az alkalmazkodóképesség, a mozgás fejlettsége, a fejlett beszéd és beszédértés is.
A Szülői Hang Közösség kiemeli:
„miután ebben a nehéz kérdésben, az óvoda jogkörét megszüntetve, a döntés felelősségét a kormány a szülők vállára tette, alapvető fontosságú, hogy a szülők széles körű és egyénre szabott szakmai támogatást kapjanak, hogy gyermekük szempontjából a legjobb döntést hozhassák meg.”

Az esetek 44%-ában adott az óvoda a pedagógiai szempontokra is kiterjedő tájékoztatást a szülőknek / Fotó: szuloihang.hu

Az óvodák jogkörének megszüntetése oda vezetett, hogy sok óvodában már nem adják meg a szülőknek azt a támogatást, amire egyébként még lehetőség lenne. Az eredetileg az egységesítés ürügyével bevezetett új szabályozásban mind a szülői tájékoztatás, mind a kérvényezés támogatása rendkívül esetleges: van, ahol működik, és van, ahol nem.
A szervezett tájékoztatás és szakmai támogatás elmaradása sajnos oda vezet, hogy a szülők magukra maradnak, sokakban nem tudatosul, hogy január 15-ig a gyermekük érdekében szükséges lenne kérelmet benyújtani. Az online kérvényezés menete a szülők részéről olyan nagyfokú érdekérvényesítő képességet feltételez, amivel sajnos a szülők jelentős része nem rendelkezik, vagy nem vállalja a hatósági eljárással járó bizonytalanságot és stresszt.
Sok szülőben bizonytalanságot kelt, hogy milyen dokumentumokat töltsön fel ahhoz, hogy esetleg hatósági eljárással járó vizsgálat nélkül megkapja gyermeke az egy év halasztást. A szülők, ezért segítségül fordulnak például a körzeti orvoshoz, a védőnőhöz, a fejlesztő pedagógushoz és természetesen a gyermek saját óvónőjéhez a gyermekről készített vélemény kéréséhez. Nagyon változó, hogy melyik szülő tud ilyen dokumentumokat beszerezni. Ez valóban attól is függ, hogy a szülő ki tudja-e járni ezeknek a véleményeknek az elkészülését. A digitális kompetenciában kevésbé ügyes szülők szintén akadályba ütköznek az online felületen történő ügyintézés kapcsán  
– osztotta meg közvetlen kecskeméti tapasztalatait kérdésünkre egy helyi szakember.
Egy szülő így számolt be arról, hogy nem kapott támogatást:
Az óvodában vagy nincsenek tisztában a dolgokkal vagy konkrétan el akarják küldeni a gyerekeket iskolába. A véleményt kb. ki kellett harcolnom…egy olyan sort is betettek pl. aminek semmi köze az iskolaérettséghez, és lejáratja a szülőket… (“zilált megjelenésű, kócos, szemébe lógó haj.” Kislányomnak lehetetlen összefogni a kis vékonyka baba haját, széthullik, szétcsúszik..befőttes gumit meg nem vagyok hajlandó betenni a hajába).
Egy másik szülő, aki kapott támogatást:
Korrekt segítőkész óvónéni, minden tőle telhetőt megtett… Az elmúlt 3 évben hasonlóan álltam én is az intézményhez!

A kormányzat elmulasztotta a szakmai tájékoztatást és a szülői kérvényezés támogatását is

A felmérés eredményei szerint az óvoda csupán az esetek 44%-ában tájékoztatta a szülőket az iskolaérettségi döntés pedagógiai szempontjairól, mivel a kormány nem rendelte el a szülők érdemi, pedagógiai kérdésekre is kiterjedő tájékoztatását.

Intézmény függő is a tájékoztatás minősége / Fotó: szuloihang.hu

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója csak a bürokratikus teendőkre szorítkozik, és egyetlen szót sem pazarol az érdemi pedagógiai döntés szempontjaira, még arról is megfeledkezik, hogy hova fordulhatnak tanácsért a szülők. A kormány a felelős pedagógiai döntést bürokratikus hatósági eljárásra degradálta.
Az óvoda érdemi segítségnyújtása az adott pedagógusok önkéntes munkáján alapszik, és az esetek többségében elmaradt, sőt az esetek 15%-ában az óvoda még az OH-kérelmezés lehetőségéről sem adott tájékoztatást a szülőknek. Korábban a szülők a pedagógiai szakszolgálatokhoz is fordulhattak iskolaérettségi vizsgálatot kérve, de a kormány 2020-tól rendeletben akadályozta meg, hogy a szülők ezt igénybe vehessék (az SNI-/BTMN-esetek kivételével).

A kérvényezési idő előtti szakszolgálati szakértői vélemények lehetőségét az SNI-s/BTMN-es gyerekek kivételével megszüntették

Tavaly összesen mintegy 22 ezer gyermek maradhatott még egy évet az óvodában, ami kb. 10 ezerrel kevesebb, mint a korábbi években jellemző 30–35 ezer közötti szám. Vélhetően ennek a 10 ezer gyermeknek jelentős része éretlenül került az iskolába pusztán azért, mert a szülők nem kaptak megfelelő tájékoztatást, támogatást, ezért nem tudatosult bennük, hogy kérvényezniük kellene. Idén a helyzet akár még rosszabb is lehet.
A kérvényezési idő előtti szakszolgálati szakértői vélemények lehetőségét az SNI-s/BTMN-es gyerekek kivételével megszüntették, így még több szülő kényszerülne OH-kérvényezésre.
Félő, hogy a tavalyi 22 ezernél idén kevesebb szülő fogja kezdeményezni a szülők számára gyakran méltatlan és megalázó eljárást, melynek keretében a szülőknek minél rosszabb színben kell feltüntetniük gyermeküket a kérvényezés sikerének érdekében, és idegenek döntenek sorsukról nyilvános kritériumok és érdemi jogorvoslati lehetőség nélkül
– írja a Szülői Hang Közösség.
  • A Szülői Hang Közösség több ezer szülő tapasztalata alapján 50 pontban foglalta össze az iskolaérettség megítélésére vonatkozó új törvénnyel és annak végrehajtásával kapcsolatos problémákat, melyek a szülők kiszolgáltatott helyzetéhez és jogfosztásához vezettek.

Iskolaérettség: az állami központosítás szembe megy a gyermek érdekeivel

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...