fbpx

FRISS HÍREK

Feszültségcsökkentőnek is szánta Cseke Péter Eszenyi Enikő felkérését

- Advertisement -

Egy évvel a vígszínházi botránya után tér vissza rendezőként a színházi világba Eszenyi Enikő, és az őt munkára felkérő Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, Cseke Péter a Blikknek minderről azt nyilatkozta:

„A felmerült vádak megítélése nem az én feladatom. Enikő az igazgatói pozíciójából távozott, s a múlt évben a szülővárosában dolgozott, egy külföldi felkérésnek is eleget tett, onnan érkezik majd hozzánk Kecskemétre.”

A színházi világban ugyanakkor hatalmas felháborodást keltett, hogy ő állítja színpadra a Cirkuszhercegnőt. Mint emlékezetes, a Népszava is megírta: Eszenyi Enikő tavaly márciusban visszavonta a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát és ahogy fogalmazott befejezte munkáját a teátrumban, gyakorlatilag lemondott.

Eszenyi Enikő ügyében akkor Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezett vizsgálatot, miután a társulat több egykori és jelenlegi tagja is bírálta a vezetési módszereit. A vádak között elhangzott az is, hogy a verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti intézményvezetők egyelőre nem alkotnak véleményt az új kulturális törvény tervezetéről

Cseke Péter most úgy vélekedett:

„Eszenyi Enikő alkotói kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi elnémítása, hanem közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes. Bízunk benne, hogy ha egy harmonikus próbafolyamaton lesz túl a társulat, és januárban kiváló bemutatója lesz a Cirkuszhercegnőnek, az a magyarországi színházi világgal foglalkozó közéletnek is jót tesz majd. Talán csökkenthetjük az előítéletek gerjesztette, sokszor felesleges feszültséget.”

A színházigazgató azt is elmondta, a teátrumnak több éve van etikai kódexe, s egy etikai bizottságot is felállítottak, ám annak összehívására még nem volt szükség.

„Mi a kecskeméti színházban a fizikális, verbális és hatalmi abúzus minden formáját mélységesen elítéljük, azt a falaink között nem tűrjük. (…) Keresztény emberként bízom a megbocsátás erejében, ugyanúgy, ahogy a bűnbánatban is”
– fogalmazott Cseke Péter.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...