fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Az Európai Bizottságot vizsgálhatja, sérti-e az uniós jogot a kormány sztrádás manővere

- Advertisement -

Az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságához fordultunk, hogy vizsgálják meg a 35 évre tervezett autópálya-koncesszió uniós jognak való megfelelőségét – írja Facebook-bejegyzésében a Transparency International magyarországi irodája. Jogi értékelésük szerint a tervezett koncesszió több ponton is sértheti az uniós koncessziós irányelvet, valamint az uniós közbeszerzési irányelvet.

Derült égből villámcsapásként a kormány három hete bejelentette, hogy 35 évre koncesszióba adnák az autópályák üzemeltetését és fejlesztését. Annak fényében mindenképpen furcsa a lépés, hogy úgy adnák magánkézbe Rogánék a sztrádahálózatot, hogy ontja a nyereséget az autópályák üzemeltetése. (A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik háttérintézménye tette közzé a közbeszerzési felhívást, úgy, hogy amúgy honlapja sincs ennek a háttérintézménynek.) A Transparency International (TI) adatigényléssel fordult a Nemzeti Koncessziós Irodához. Arra kérte a hivatalt, hogy mutassák be azokat a számításokat, amelyek alapján indokolható, hogy 35 évre írnák ki az ország gyorsforgalmi úthálózatának fenntartására és részben építésére vonatkozó koncessziós szerződést, illetve, hogy ez az időtáv megfelel-e az uniós irányelveknek. Erre válaszul Rogánék gyorsan 10 évre titkosították a számításokat. Pár napja Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményez a kormány ellen a terv miatt.

Most a TI kifejti a levelében, „hogy a jelenleg ismert információk szerint a tervezett koncesszió nem tekinthető a koncessziós irányelv értelmében koncessziónak, mivel a koncesszió irányelvi fogalma magában foglalja az építmény hasznosításának átengedését, valamint a hasznosításból eredő működési kockázatnak a koncesszió jogosultja általi viselését. Ezzel szemben a tervezett koncesszió hirdetményéből semmilyen kockázatviselés nem derül ki.” Azzal érvelnek, hogy „Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy az építmény hasznosítását – azaz az útdíjak beszedését – továbbra is a kormány fogja végezni, illetve az egyetlen, a koncessziós jogosult által viselt kockázat, amelyet megemlített a kabinetfőnök, az árfolyamkockázat volt. Éppen ezért felmerül, hogy ez valójában egy leplezett közbeszerzés, amelyet úgy bonyolítanak le, hogy nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, éppen ezért megsértik az uniós közbeszerzési irányelvet.”

Hasonló cikkünk:  Júniusban indul az otthonfelújítási program, alapanyag van elég, szakember már kevésbé

A másik fő támadási pont a 35 éves koncessziós futamidő.

A koncessziós irányelv értelmében, ha a koncesszió időtartama hosszabb, mint 5 év, akkor számításokkal kell tudni alátámasztani azt, hogy ez a hosszabb időtartam szükséges ahhoz, hogy a koncesszió jogosultjának megtérüljön a befektetése. Levelünkben jeleztük, hogy a Transparency International Magyarország közérdekű-adatigényléssel fordult a Nemzeti Koncessziós Irodához, amely azonban elutasította kérelmünket. Éppen ezért nem tudjuk megítélni, hogy indokolt-e a 35 éves időtartam, ugyanakkor, mivel a magyar kormány egy jelentős piacot készül 35 évre lezárni, amely sérti az Unión belüli szabad versenyt, az Unió alapszabadságait, úgy mint a szolgáltatások szabad áramlását és a letelepedés szabadságát, valamint a belső piac egységét, ezért álláspontunk szerint a Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy indokolt-e a 35 évre koncesszióba adni Magyarország gyorsforgalmi úthálózatát.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...