fbpx

FRISS HÍREK

Eladták az önkormányzati telket, most a Bajza utcai kiserdő helyére építenék a bölcsődét

- Advertisement -

A Széchenyivárosban, a Bajza József utcában május eleje óta nem csitulnak a kedélyek, amióta Engert Jakabné (Fidesz) alpolgármester a helyi lakosokat azzal szembesítette, hogy a sorház előtti kiserdőt kivágják és a helyére zöldítéssel együtt négycsoportos bölcsődét építenek.

A helyi lakosok nem a bölcsődeépítés ellen, hanem a helyszín kiválasztása ellen tiltakoznak, ami szerintük a jobban megközelíthető Irinyi utca Bolyai Gimnáziummal szembeni sarki építési területen lenne a megfelelőbb. Ha azt nem értékesítette volna az önkormányzat.

Másként olvassák a térképet

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a KTV Közélet című műsorában beszélt először arról 2019 novemberében, hogy az önkormányzat egy négycsoportos bölcsődére nyújt be pályázatot, aminek a megépítését az Arborétum és a Budai út összekötéséből létrejövő új út mellett feltárt területre javasolnak, a Bajza utca csatlakozásánál.

A helyi tulajdonosok és az önkormányzat között kialakult konfliktus abból fakad, amit a lakók nehezményeznek, hogy nem vonták be őket az előkészületekbe és több mint két évvel később tudták meg, hogy pontosan hová is tervezik építeni a bölcsődét. Szerintük ugyanis a polgármester által megnevezett „új út mellett feltárt terület” sehogy sem illik a képletbe. Az Arborétum és Budai út összekötője ugyanis a kiépülőben lévő Károly Róbert körút, ahová közvetlenül nem csatlakozik a Bajza József utca.

Engert Jakabné alpolgármester, Dobos József a körzet önkormányzati képviselője (jobbra) – lakossági fórum, 2022. május 2. / kecsup.hu

A pályázati kiírás szerint a beruházást 2023. december végéig kellene befejezni, különben elúszik a pénz. A Városházán hely és időszűke miatt is dönthettek végül úgy, hogy a Bajza József utcai véderdőt nevezik meg a bölcsődeépítés helyéül. Az önkormányzat részéről a májusi lakossági fórumon arra a kérdésre, hogy miért ezt a területet jelölték ki, a válasz az volt, mert városi tulajdonban van.

Elkelt az önkormányzati telek

Az, hogy hová épül egy bölcsőde, annak vannak kritériumai: legyen jól megközelíthető autóval és közösségi közlekedéssel is, egy jól behatárolt lakott területet szolgáljon ki és lehetőleg ne nagyforgalmú ki/bevezető négysávos út mellett épüljön. A Bajzai utcai lakók szerint ezért a Berzsenyi-Irinyi találkozásánál lévő, jelenleg üresen álló terület a legideálisabb helyszín egy új bölcsődének. Időközben azonban elkelt ez a mára már felértékelődött értékes önkormányzati rész.

A telekeladásra 2019 nyarán került sor, amikor az önkormányzat tudhatta már, hogy a katonatelepi és a hetényegyházi  bölcsődéken kívül a Széchenyivárosban is szeretne új bölcsődét építeni. A pályázatot ősszel be is nyújtották.

A terület 2019-ig önkormányati tulajdonban volt, abban az évben adták el, amikor pályázatot nyújtott be a város bölcsődeépítésre / Fotó: kecsup.hu

A májusi lakossági fórumon az is elhangzott, hogy megnőtt a lakossági igény egy új bölcsőde megépítéséhez. Három évvel ezelőtt pedig Szemereyné azt is mondta, hogy azért a kiépülőben lévő Károly Róbert körút mentén képzelik el az építkezést, mert a széchenyivárosiaknak, de a Petőfiváros, Felsőszéktó, Úrihegy, Vacsihegy, Vacsi köz,  Budai hegy, Máriahegy térségében lakóknak is ideális lenne.

Hasonló cikkünk:  Polgármester választás: nyilvántartásba vették Szemereyné Pataki Klaudiát, a Fidesz-KDNP jelöltjét

Két év alatt kétszer váltott céget a telek

Az önkormányzat mindennek ellenére eladta a frekventált helyen fekvő építési telket. Az első vevő a kecskeméti Szövetség Téri Irodaház Vagyonkezelő és Szolgálató Kft. volt. A lekért tulajdoni lapból kiderül, hogy az adásvétel 2019 nyarán, kora őszén történt. Rövid időn belül a telek, ha tulajdonost nem is, de céget cserélt és került a Magnolia Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonába. A két Kft. ugyanis azonos címen működik, a nevezett telek melletti Domby Lajos utcában, ahol további hat cég van még bejegyezve, derül ki az Opten cégadatbázisából. Mindegyik cég profilja az építőiparral és ingatlannal kapcsolatos. A vezető tisztségviselő személyi köre szintén megegyezik, közülük az egyikben pedig feltűnik dr. Homoki Tamás fideszes kecskeméti alpolgármester fia is.

Tiltakoznak a helyi lakosok, megvédenék a kiserdőt, Szamlert is megkeresték

A Bajza József utcai lakók a május eleji lakossági fórumot követően előbb május 16-án, majd néhány nappal később is tartottak figyelemfelkeltő megmozdulást azért, hogy megvédjék a maguk által gondozott zöldterületet illetve, hogy alternatív helyszínt találjanak a bölcsődének. A kezdeményezésükhöz online aláírásgyűjtést is indítottak, amiben arra kérik a kecskemétieket, segítsék megóvni a Bajza József utcai 2200 négyzetméternyi zöldterületet.

Minap a helyiek megkeresték a Fidesz listás új önkormányzati képviselőt, Szamler Lászlót is a Széchenyivárosi Zöld és Pont Facebook csoportban, akit a polgármester nem mellesleg úgy mutatta be, hogy komoly harcost kaptak a Széchenyivárosiak. A Bajzai utcaiak azt kérik a képviselőtől, hogy álljon az ügyük mellé. Szamler diplomatikus választ adott: „A helyzet összetettsége, súlya megköveteli, hogy a beruházásban érintett mindegyik fél tényszerű érveit, véleményét megismerjem mielőtt állást foglalok. Mai nap is történtek egyeztetések és az elkövetkező napokban folytatódnak.”

A helyiek véleménye világos, megvédenék a véderdőt és máshová javasolják építeni a bölcsődét. Az önkormányzat álláspontja is elég egyértelmű, a véderdő helyét választották ki. Az ügynek folytatása minden bizonnyal még lesz, amiről tudósítani fogunk a kecsUP-on.

A bölcsődét a véderdő helyére építenék meg 2023. december végéig. A helyi lakók megvédenék a kiserdőt. / Fotó: kecsup.hu

 

Kapcsolódó cikkünk:

Vita a Bajza József utcába tervezett bölcsődéről, a helyiek megvédenék a véderdőt

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...