fbpx

FRISS HÍREK

Vörösfejű gébics Nyárlőrincen

- Advertisement -
Vass Tamás észlelt Nyárlőrinc külterületén 2022. július 28-án, az esti órákban hazánkban ritkán előforduló vörösfejű gébicset. Még másnap is a területen tartózkodott a madár, így többeknek sikerült megfigyelni ennek a szép gébicsfajnak az itt tartózkodó tojó példányát.
Dél-Európában, valamint Közép-Európa néhány területén költ, ezen kívül Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Kis-Ázsiában is megtalálható a vörösfejű gébics. Nem szereti a zárt erdőket, ezért nyílt erdős területeken él, ahol tisztások, megművelt földek, elszórt fák, bokrosok találhatóak. Többnyire igényli a homokos vagy más kopár talaj jelenlétét.
Nevéhez híven fejteteje és tarkója vörösesbarna, a hímeknél ez élénkebb, a tojóknál fakóbb színű.
Idén ez már a harmadik megfigyelés a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Április 26-án Csongrádon, április 29-én pedig Baján is felbukkant már egy-egy példány.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...