fbpx

FRISS HÍREK

Újjászületik a Péteri-tó Kiskunfélegyháza mellett – fotókkal

- Advertisement -

Javában zajlanak a Péteri-tó eredeti mederalakulatát visszaállító munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével.  A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak.

A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág – több mint 200 madárfaj fordul itt elő. A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, jellemző fészkelő a feketenyakú- és a búbos vöcsök, gulipán, cigányréce és a nagy goda.

Péteri-tó rekonstrukció, munkálatok 2020

A tó mai állapotát az 1920–30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át három egységből álló tórendszert létrehozva. A tó vízutánpótlása alapvetően a Dong-éri-főcsatornából, zsilipeken keresztül történik.

Ma már egyik tó sem működik halastóként, a nagy kiterjedésű nádasokban otthonra talált a gazdag madárvilág. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát.

A Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít majd a nemzetipark-igazgatóság.

Hasonló cikkünk:  Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét - egyedül a magyar kormány szavazott nemmel

A projekt a „A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása” elnevezésű, KEHOP-4.1.0-15-2016-00080 azonosító számú pályázatból valósul meg 329 900 000 Ft-ból, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési irányzat finanszíroz. 

A teljes tájrekonstrukció 2021. első félévében fejeződik be.

Nézegessen képeket, hogyan születik újjá a Péteri-tó

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...