fbpx

FRISS HÍREK

A Hollandfalun keresztül „menekülnek” az autósok a decemberben átadott Károly Róbert körútra Kecskeméten

- Advertisement -

Kecskeméti olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy amióta átadták a Károly Róbert körút új szakaszát, azóta a Hollandfaluban lévő kis utcákon keresztül kerülik ki az autósok a Nyíri úton a csúcsforgalomban kialakuló torlódásokat.

Decemberben adták át Kecskeméten a Károly Róbert körút hiányzó, a Margaréta utcától az 5-ös főútig (Budai útig) tartó szakaszát, ezzel tovább haladt a város külső körgyűrűje, ami sokat javít a közlekedésen. Ugyanakkor a Hollandfaluban lakók öröme mégsem felhőtlen – mint ez ki is derült olvasónk leveléből -, szerintük ugyanis a fejlesztés egyelőre befejezetlen, félkész, mert egy fontos kapcsolódó utat nem építettek meg, pontosabban nem aszfaltoztak le.

Az Irinyi út folytatása a Károly Róbert körút felé / Fotó: Hraskó István

Ez pedig az Irinyi út folytatása a Bolyai János Gimnáziumtól (a Domby Lajos-Berzsenyi utcáktól) az új körútig, ahol ugyan a körforgalom egyik ága a belváros felé mutat, de egyelőre csak egy földútra lehet innen kihajtani.

A Károly Róbert körútról egy földútra lehet kihajtani az Irinyi utca felé / Fotó: Hraskó István

„A napi csúcsban, reggel és délután percenként akár 5-6 autó is végighalad ezen a földúton, aki pedig nem erre jön, mert nem szeretné tönkretenni autóját, az a Hanusz István utcát választja” – írja olvasónk. Úgy véli, mivel a Hanusz István utca és a földút „menekülési utat” jelent az autósok számára, így a környező utcák forgalma is megnövekedett azokban az időszakokban, amikor a Nyíri úton az arborétumtól egészen a kórházig áll az autósor, sőt gyakran a III. Béla körúton is nagy a torlódás. A Hollandfalu kis utcáin viszont a Nyíri úti dugót ki lehet kerülni, és a Károly Róbert körútról könnyebben tovább tudnak menni Hetényegyháza vagy a Petőfiváros felé.

„A délutáni csúcsban, mikor mindenki kifelé igyekszik a városból, többen is az egér utat választják, hogy a lakó-pihenő övezeten szószerint keresztülszáguldva közelítsék meg a körúton keresztül a Hetényegyháza felé vezető utat, ezzel nem kis bosszúságot okozva a környék lakóinak” – folytatja olvasónk, aki arra is felhívta a figyelmet: a forgalmasabb utcákon templom, óvoda, háziorvosi, védőnői szolgálat és lakó pihenő övezet is található. Emellett a gyalogos forgalom sem mindenhol megoldott, sok helyen babakocsival csak az úttesten lehet közlekedni.

Hasonló cikkünk:  Tetten érte a szemetelőket a Kecskeméti Városrendészet

„Vannak olyan szakaszok, ahol például lét autó el sem fér egymás mellett, a Hanusz István utca teljes szakasza ilyen, ott a lakók már kisebb sziklákat helyeznek ki, hogy ne az előkertbe húzódjanak le az autók” – írta olvasónk, és a Hanusz utcában valóban láttunk az úttest mellett nagyobb köveket. A Bogovics köz is igencsak keskeny, és itt sincs járda.

„Az az igazság, hogy jelenleg sajnos a város szinte minden bejövő útja le van zárva, vagy csak részben lehetséges az áthaladás. Sajnos a Hollandfalu pedig földrajzilag egy olyan városrész, ahol mindegyik neuralgikus út korlátozása az áthaladó forgalmat serkenti” – ezt már Józsa Bálint, a városrész önkormányzati képviselője (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) mondta el megkeresésünkre.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy még jócskán a körút átadása előtt, éppen egy éve, 2022. július 18-ára szervezett egy lakossági fórumot a Hollandfalu helyzetével kapcsolatban, és azért is, hogy a Károly Róbert körút lehetséges kapcsolódásaira kompromisszumos megoldást találjanak, olyat, amely minden lakó számára megfelelő. A fórum eredménye lett az, hogy a Hanusz István utcán csak egyirányban engedik a gépjárműforgalmat, a körútról nem lehet ide behajtani.

A Hanusz István utcában egyirányú a forgalom, kétirányú nem is lenne lehetséges / Fotó: Hraskó István

„Úgy látszik, a helyzet még mindig sarkalatos kérdés. Sajnos a valós probléma nem a Hollandfaluban található, de ott csapódik le a legjobban” – mondta Józsa Bálint. Emlékeztetett, hogy az Irinyi utca folytatásának szilárd útburkolatúvá tétele felmerült már a képviselő-testületi ülésen, ígéret is született a városvezetés részéről a mihamarabbi megoldásra, de a konkrét lépések a mai napig nem történtek meg.

„A probléma csak akkor fog megoldódni és a Hollandfaluban élők nyugalma visszatérni, ha meg fog történni Hetényegyháza bekötése az M5-ös autópályába, illetve az Izsáki út, valamint a Nyíri út munkálatainak befejezése megtörténik. Persze több lehetőség is van a forgalom enyhítésére, úgymint az Irinyi utca befejezése. Részleges megoldásokkal a probléma viszont csak továbbgyűrűzik” – véli Józsa Bálint.

A Bogovics köz / Fotó: Hraskó István

A témában megkerestük az önkormányzatot is, tervezi-e a város az említett körülbelül 300 méteres földút leaszfaltozását, de egyelőre nem kaptunk választ.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...