fbpx

FRISS HÍREK

Posta Pontok: a hunyadivárosi már biztos, a vacsiközit „rendkívüli hírként” jelentette be a polgármester

- Advertisement -

A Hunyadivárosban szeptember 22-én nyit Posta Pont, a polgármester „rendkívüli” hírben már beharangozta a vacsiközit is a Gázló utcában, bár erről még nem sokat tudni, a Magyar Posta és az önkormányzat sem közölt konkrétumokat, a városrész ellenzéki képviselőjének, Tóth Szilárdnak  pedig nincsenek információi.

Pászti András, a Hunyadiváros Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője posztolta a napokban, hogy a XIX. Hunyadivárosi Napok alkalmából szeptember 22-én nyílik a Posta Pont a Hunyadivárosi Közösségi Házban, a Daróczi köz 14-ben. Hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között lehet itt majd többek között leveleket, csomagokat feladni, csekkeket befizetni, mobiltelefont feltölteni. A képviselőtől érdeklődtünk, hogyan sikerült ezt megvalósítani és mekkora támogatást nyújt hozzá az önkormányzat? Azt válaszolta, majd a megnyitón nyilatkozik, akkor „mindenre választ kapunk”.

Forrás: Facebook

Az önkormányzati Hiros.hu-nak adott interjút, ebből kiderül, hogy

– nagyon sokan kérték, hogy állítsák vissza a postai szolgáltatást, mert „az életük megnehezedett”
– a polgármester irányába sok ötlettel élt
– nagyon örül annak, hogy Szilágyi Róbert, a közösségi ház működtetője rögtön azt mondta, hogy ki lehet ott alakítani a Posta Pontot
– a városvezetés és az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület is támogatta a kezdeményezést
– és a Magyar Posta is nyitott volt erre a megoldásra.

Az önkormányzatot is kerestük múlt hét csütörtökön a témával kapcsolatban, hogy ki lesz az üzemeltető, a város milyen és mekkora támogatást nyújt, de nem kaptunk választ. Szombaton jelent meg a hiros.hu-n cikk, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester abban azt nyilatkozta, egyeztetett a városvezetés a Magyar Postával és az érdeklődő partnerrel, a benyújtott pályázat sikeres volt, megkötötték a támogatási szerződést, és biztosították az önkormányzati forrást hozzá, a Posta Pontot „működtető szervezet megvásárolta a szükséges berendezéseket, felszereléseket, munkatársakat vett fel” (konkrét támogatási összeg itt sem szerepel).

A Vacsiközben lakók is nagyon szerették volna, hogy újra legyen kispostájuk, 650-en aláírásukkal megerősítve is kérték ezt (az ősszel bezárt hat kisposta közül ez a kettő volt a leglátogatottabb, bár a polgármester a tavaly decemberi közgyűlésen elmondta, ezeknél is drasztikusan, 300 fő alá csökkent a napi ügyfélforgalom, a Posta pedig körülbelül napi 600 ügyfél esetén tudja nullszaldóra kihozni a kisposták működtetését). A Vacsiköz ellenzéki képviselője, dr. Tóth Szilárd előbb Facebook-posztban szólította meg a városrész vállalkozóit, üzlettulajdonosait: jelentkezzenek, ha látnak fantáziát egy Posta Pont üzemeltetésében. Majd a közgyűléshez és a polgármesterhez fordult, és indítványozta, a városvezetés a lehető leghamarabb kezdjen tárgyalni a Magyar Postával, hogy a bezárt Gázló utcai posta helyén alakítsanak ki Posta Pontot, önkormányzati forrás bevonásával.

A Hunyadiváros olyan szempontból egyszerűbb és olcsóbb eset volt, hogy itt az ingatlan, azaz a Hunyadivárosi Közösségi Ház az önkormányzat tulajdonában van. A Vacsiközben, a Gázló utcában lévő épület viszont információink szerint a postáé, tehát ha itt egy külsős lenne a működtető – akár egy cég, akár egy egyesület -, akkor logikusan bérleti díjat kellene fizetnie a Postának. Bár az egyesületnek már nyújthatna támogatást az önkormányzat (az állami cégnek nem, mert piaci szolgáltatónak minősül).

A lehetséges vacsiközi Posta Pont esetében is küldtünk kérdéseket az önkormányzatnak, megkérdezve, ennek ügyében volt-e egyeztetés a városvezetés és a Magyar Posta között, mi a különbség a hunyadivárosi helyzethez képest, ha ott lehet Posta Pont, a Vacsiközben miért nem. Tájékoztatást ezzel kapcsolatban sem kaptunk, viszont a polgármester szombaton „rendkívüli” hírként tette közzé Facebook-oldalán: „a vacsiköziek nem maradnak posta nélkül, postapont nyílik a Gázló utcában”. „Megígértük, el is értük, mert Kecskemét nekünk az első” – írta Szemereyné Pataki Klaudia.

Hasonló cikkünk:  Riport a kanalasgém-telepről: megnézhettük az idén kikelt fiókák gyűrűzését - videóval


Az önkormányzati sajtóban további konkrétumokkal viszont egyelőre nem szolgált, inkább üzent az ellenzéki képviselőnek, és mint kiderült, egyelőre még a pályázat folyamatban van.

„Jó hírem van a vacsiközieknek! Találtam egy rövid és hosszú távú megoldást. Benyújtottuk az Gázló utcai posta üzemeltetésre irányuló pályázatunkat, és várjuk annak elbírálását! Felelős polgármesterként nem hagyom cserben a vacsiközi lakosokat! Az energiámat pedig nem pártcsatározásokra fordítom, hanem eskümnek hűen Kecskemét javára” – nyilatkozta a Hiros.hu-nak.

Tóth Szilárd még múlt hét csütörtökön sajtótájékoztatót hirdetett meg a „Egyenlő esélyt a Városrészeknek a postai szolgáltatások elérhetősége terén!” címmel. Ezt szeptember 11-én, hétfőn tartotta volna a Gázló utcán, de a polgármesteri poszt miatt hétfőre virradó éjjel lefújta, mint írta, „okafogyottság” miatt. Utána ő is posztolt a postáról, köszönetet mondott az önkormányzatnak és a polgármesternek, bár leírta, hogy részleteket még nem tud. „Győztünk! Megérte harcolni, megérte összegyűjteni közel 700 aláírást, megérte újra és újra levelekben, indítványokban kérni és kérni a Gázló utcai Posta újranyitását. Közel egy év után elértük, amiben már sokan nem hittek. (…) Köszönöm, hogy kitartóan kérték velem együtt az újranyitást.” A bejegyzés alatt sokan köszönetet mondtak neki.

A Kecsup-nak hétfőn válaszolt a Magyar Posta kommunikációs osztálya. Bár sokkal okosabbak nem lettünk tőle, mert ugyan konkrétan rékérdeztünk a két városrészre és a beharangozott/tervezett Posta Pontok ügyére, általánosságokat írt az állami vállalat. Egész pontosan ezt:

„A Postának az ország legnagyobb postai szolgáltatási és csomaglogisztikai vállalataként meg kell felelnie a 21. század elvárásainak. Arra törekszünk, hogy az ország minden pontján magas színvonalú és ügyfélközpontú szolgáltatást nyújtsunk a lakossági és üzleti ügyfelek számára egyaránt. Emellett elvárás a Postával szemben, hogy gazdaságosan, fenntartható módon működjön, megtartva a versenyképességét.

A Magyar Posta ezért hozta létre új partneri programját, mely elsősorban a kistelepülések lakossága számára teremt lehetőséget, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással egyidejűleg vehessék igénybe. ezzel a cél a vidék megtartó erejének növelése.

A programra olyan jelentkezők megkeresését várjuk – legyen az vállalkozás, önkormányzat vagy egyéb gazdasági társulás – melyek a Postával hosszú távú együttműködésben gondolkodnak partneri viszony létesítésére. Ennek keretében válhat valóra az Ön által is említett postapartnerség nyitása, mely reményeink szerint a környéken élő lakosság megelégedésére fog szolgálni.

A partneri programra való jelentkezés lehetősége folyamatos nyitva áll, a Posta a jelentkezővel egyeztetve, szakmai szempontokat figyelembe véve hozza meg a döntést, hogy adottak-e a feltétlek a postapartneri nyitásra.”

A témát továbbra is figyelemmel kísérjük.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...