fbpx

FRISS HÍREK

A NATO főtitkár szerint Orbán határozottan támogatja a svéd csatlakozást

- Advertisement -

Jens Stoltenberg NATO főtitkár szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben. A szövetség honlapján közzétett szöveg szerint a főtitkár elmondta: „Beszéltem Orbánnal, Svédország hamarosan NATO-tag lesz” – írta meg az Index, amit a 444 is szemlézett.

A Washington Post újságírójának kérdése a magyar kormány ígéretére utalt, ami szerint Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek csatlakozását. Az ígéret nem valósult meg, de ezen felül továbbra sem tudni, az országgyűlés továbbra is csak úgy tesz, mintha beszélgetne a svédekkel.

„Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktorral, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról” – reagált Stoltenberg.

A főtitkár arra számít, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz. Jelenlegi állás szerint a svéd miniszterelnök továbbra is csak azután hajlandó Budapesten tárgyalni Szijjártó Péterrel, hogy a magyar parlament ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást.

Hasonló cikkünk:  Háborúval, migrációval és genderrel kampányolt Orbán Kecskeméten (videóval + galériával)

Az orosz–ukrán háború kitörése után adta be NATO-csatlakozási kérelmét Finnország és Svédország. Az előbbit áprilisban fel is vették, de a svéd csatlakozás jóváhagyását Törökország és Magyarország azóta is halogatta. A törökök kijelentették, hogy az általa terroristának tartott kurdok svédországi tevékenységét szeretné nehezíteni. Korábban a Kurdisztáni Munkáspárt tagjainak kiadatását kérték. Magyar részről pedig a kormány szerint a parlament önérzetes fideszes többsége nem hajlandó ratifikálni.

A török parlament végül január végén jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását. Így a magyar országgyűlés maradt utolsónak – az ígéret ellenére – ahol a kormánypárt még csak el sem ment a csatlakozás miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésre.

A NATO már a hivatalos csatlakozás előtt is elkezdte a gyakorlatban tagként kezelni Svédországot. Így a svéd haderő részt vesz azon a nagyszabású, január végi hadgyakorlaton is, amin kimondva-kimondatlanul egy NATO-tagállam elleni esetleges orosz támadásra adandó katonai választ, az ötös cikkely aktiválását szimulálja.

A svéd részvételhez fű alatt a török és a magyar hadvezetésnek is hozzá kellett járulnia, úgy is, hogy közben a teljes jogú csatlakozást folyamatosan újabb kifogásokkal lassítja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...