fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A NATO főtitkár szerint Orbán határozottan támogatja a svéd csatlakozást

- Advertisement -

Jens Stoltenberg NATO főtitkár szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben. A szövetség honlapján közzétett szöveg szerint a főtitkár elmondta: „Beszéltem Orbánnal, Svédország hamarosan NATO-tag lesz” – írta meg az Index, amit a 444 is szemlézett.

A Washington Post újságírójának kérdése a magyar kormány ígéretére utalt, ami szerint Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek csatlakozását. Az ígéret nem valósult meg, de ezen felül továbbra sem tudni, az országgyűlés továbbra is csak úgy tesz, mintha beszélgetne a svédekkel.

„Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktorral, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról” – reagált Stoltenberg.

A főtitkár arra számít, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz. Jelenlegi állás szerint a svéd miniszterelnök továbbra is csak azután hajlandó Budapesten tárgyalni Szijjártó Péterrel, hogy a magyar parlament ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást.

Hasonló cikkünk:  Irán Izrael elleni támadása érzékenyen érintheti az olaj árát is

Az orosz–ukrán háború kitörése után adta be NATO-csatlakozási kérelmét Finnország és Svédország. Az előbbit áprilisban fel is vették, de a svéd csatlakozás jóváhagyását Törökország és Magyarország azóta is halogatta. A törökök kijelentették, hogy az általa terroristának tartott kurdok svédországi tevékenységét szeretné nehezíteni. Korábban a Kurdisztáni Munkáspárt tagjainak kiadatását kérték. Magyar részről pedig a kormány szerint a parlament önérzetes fideszes többsége nem hajlandó ratifikálni.

A török parlament végül január végén jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását. Így a magyar országgyűlés maradt utolsónak – az ígéret ellenére – ahol a kormánypárt még csak el sem ment a csatlakozás miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésre.

A NATO már a hivatalos csatlakozás előtt is elkezdte a gyakorlatban tagként kezelni Svédországot. Így a svéd haderő részt vesz azon a nagyszabású, január végi hadgyakorlaton is, amin kimondva-kimondatlanul egy NATO-tagállam elleni esetleges orosz támadásra adandó katonai választ, az ötös cikkely aktiválását szimulálja.

A svéd részvételhez fű alatt a török és a magyar hadvezetésnek is hozzá kellett járulnia, úgy is, hogy közben a teljes jogú csatlakozást folyamatosan újabb kifogásokkal lassítja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...