fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Módosítsa a szélerőművet tiltó rendelkezést a kormány, kéri Kis-Szeniczey javaslatára a félegyházi képviselő-testület 

- Advertisement -

Magyarországon 2011 óta nem épült szélerőmű. Tiltották. 2016-ban a Fidesz-kormány hozott egy olyan rendeletet, ami gyakorlatilag ellehetlenítette a turbinák telepítését. Miért? Nincs rá valós magyarázat. Ezen az változtathat, hogy a napelemstophoz hasonlóan a szélerőművek építését ellehetetlenítő szabályokat is fel kell oldania a magyar kormánynak ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. A korlátozásokat legkésőbb március végéig meg kellene szüntetni.

Lantos Csaba energiaügyi tárcavezető az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága ülésén azt mondta, ha a települések hozzájárulnak, akkor ismét engedélyeznék szélturbinák létesítését, amihez a vonatkozó 2016-os kormányrendelet módosítása szükséges. Kis-Szeniczey Kálmán LMP-és kiskunfélegyházi képviselő meghallotta Lantos üzenetét és azt kezdeményezte a legutóbbi városi ülésen, hogy a homoki település beépítésre szánt területnek minősülő övezetétől számított 12 km-es körzetén belül is létesíthessenek szélerőműveket.

Hasonló cikkünk:  Májusban adják majd át a forgalomnak az M44-es út Szentkirály és Tisza közötti szakaszát

Energiaválság van, ezért minden korábbinál nagyobb szükség van a megújuló energiaforrások kiaknázására. Magyarország és a Homokhátság adottságai erre alkalmasak” megfelelő védőtávolság és zajvédelmi előírások betartásával – áll a testület elé terjesztett indoklásában.

Kis-Szeniczey javaslatára a kormánypárti többségű testület arról döntött, hogy felkérik Csányi József polgármestert, kezdeményezze a kormánynál az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló rendelet megváltoztatását. Ha ez megtörténik, elhárul az akadálya annak, hogy a most érvényben lévő 12 km-es tiltó körzethatáron belül szélerőműveket létesítsenek. A félegyházi testület továbbá felkérte a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottságot annak vizsgálatára is, hogy a településrendezési tervben a beépítésre nem szánt területen belül hol hozható létre megújuló energiaforrások hasznosítására szolgáló terület.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...