fbpx

FRISS HÍREK

Megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét a kegyelmi-botrány, de az ellenzék ebből nem tudott profitálni

- Advertisement -

Közzétette a Republikon Intézet a februári pártpreferencia-kutatását, ami szerint nagyot esett a Fidesz-KDNP népszerűsége a kegyelmi botrány miatt, ebből azonban az ellenzék nem tudott profitálni. A Momentum erősödött minimálisan a januári felméréshez képest, a  DK viszont gyengült – írja a Telex.

A február elején kirobbant kegyelmi-ügy eddigi végkifejlete, hogy lemondott Novák Katalin és Varga Judit, ám ezek az áldozatok sem voltak elegendőek a teljes kármentéshez. Egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében, számszerűsítve több, mint 325 ezer szavazó hagyta ott a kormánypártokat.

Januárban 43 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága, a legújabb mérés szerint már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson. Év elejéhez képest 2 százalékponttal csökkent Orbánék népszerűsége, ami évek óta nem látott mélypontot jelent. Egy most vasárnapi választáson a magyar népesség alig több mint negyede (26 százalék) támogatná csak a kormánypártokat.

A Fidesz-KDNP visszaesése viszont nem látszik meg az ellenzéki pártok támogatottságában. A Republikon elemzése szerint összességében hibahatáron belüli változások mérhetők az ellenzéki táboron belül.

A DK támogatottsága a teljes népesség körében változatlanul 12 százalék, a pártválasztók körében még két százalékponttal (19-ről 17-re) is csökkent a népszerűségük. Az Isten? Haza? Pedofília! című, március 1-jén indított plakátkampányuk az ellenzéki oldalról is erős kritikákat kapott.

Egyedül a Momentum tudott profitálni a kegyelmi botrányból, igaz hibahatáron belül, de a teljes népesség körében 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött a párt. Az EP- és önkormányzati választás előtt három hónappal fej fej mellett áll a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom. Utóbbi hónapok óta változatlanul 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a teljes népesség körében 6 százalékponton áll, 1 százalékpontot tudott erősödni januárhoz képest. A pártválasztók között változatlanul 8 százalék a párt támogatottsága. Ha az EP-választásig sikerül ezt a szintet tartani, akár még két EP-mandátumot is szerezhet a Kutyapárt, ez pedig felbolygatná az ellenzéki erőviszonyokat.

Hasonló cikkünk:  Utoljára ültek össze a képviselők a júniusi választás előtt, viszont októberig szól a mandátumuk

Az MSZP a Republikon felmérése szerint februárban is változatlanul 3 és 5 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében. Ez éppen, hogy a parlamenti küszöb felett van. Az LMP népszerűsége a teljes népesség körében 2-ről 3 százalékra nőtt, a pártválasztóknál azonban 4 százalékon maradt. A Jobbik-Konzervatívok a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött. Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd-Zöldek nem tudott elmozdulni januárhoz képest, a teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna rájuk egy most vasárnapi választáson.

A Republikon Intézet februári mérése az elmúlt hónapokban feltűnt új pártokat is számba vette:

  • tavaly áprilisban indított és azóta szinte teljesen láthatatlan Szocialisták és Demokraták pártja 1 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében.
  • Ugyanígy áll a Jakab Péter-féle Nép Pártján.
  • A Vona Gábor nevével fémjelzett Második Reformkor 0 százalékos támogatottságot tudott csak felmutatni.
  • Márki Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja szintén 0 százalékon áll.

Tavaly augusztusban volt utoljára olyan alacsony a bizonytalanok aránya, mint az utóbbi hetekben. A januári 34 százalékról 29 százalékra csökkent februárban azok aránya, akik nem találnak pártot maguknak. A kegyelmi botrány láthatóan mozgósított eddig passzív választókat, valamint az először mért pártok is felszívtak bizonytalan szavazókat.

A Republikon elemzése szerint a Fidesz-KDNP EP-győzelmét továbbra sem veszélyezteti a többi párt, de ha Orbánék nem tudnak visszakapaszkodni a következő 90 napban, akkor akár több EP-mandátumot is veszthetnek a 2019-es eredményükhöz képest, és az önkormányzati választáson is súlyos vesztességekkel kell számolniuk. A Fidesz-KDNP jelenleg a tűzoltásra összpontosít, de minden bizonnyal hamarosan totális ellentámadásba lendül.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...