fbpx

FRISS HÍREK

Büdösre, elviselhetetlen szúrós szagra panaszkodnak a Kisfáiban lakók

- Advertisement -

Rendszeresen erős, szúrós szagot, büdöset éreznek a környéken – ezzel kereste meg a Kecsup szerkesztőségét Kisfáiban élő olvasónk. Ő arra gyanakszik, hogy mindez az Agrowatt Kft. biogáz üzeméhez, illetve annak tevékenységéhez köthető. A cég megkeresésünkre kijelentette, a szabályszerű működéshez szükséges valamennyi szakhatósági engedéllyel rendelkeznek, technológiájukból a biogáz nem kerülhet ki a környezetbe, ráadásul a biogáz szaga teljesen különbözik a földgázétól. Az engedélyek meglétét a kormányhivatal is megerősítette.

A szerkesztőségünket megkereső férfi öt éve él Kisfáiban, légvonalban körülbelül fél kilométerre az Agrowatt biogáz üzemétől (amely a hulladéklerakóhoz vezető út mellett helyezkedik el, a szemétteleptől szintén körülbelül párszáz méterre). Mint olvasónk elmondta, évek óta éreznek rossz szagokat, de az utóbbi fél évben különösen rossz volt a helyzet, hetente többször tapasztalják a büdöset.

„Ilyen erjedt, mintha gáz lenne, de kicsit a trágyához is hasonlít, csípős, erős” – ezekkel a szavakkal írta le a szaghatást (szerdán késő délután találkoztunk a biogáz üzemnél, akkor mi bűzt nem tapasztaltunk – a szerző).

A biogáz üzem, héttérben a hulladéklerakó „dombjával” / Fotó: Hraskó István

A férfi szerint főleg esténként terjed a szag. Ő mindezt ahhoz köti, hogy tudomása szerint éjszakánként kihordják a mellékterméket az üzem területéről, és a szeméttelep mögött egy nagyobb réten engedik ki és terítik szét. Állította, hogy ezt látta is, többen utána mentek a zárt tartályt szállító traktornak (képet, videót nem tudott mutatni erről). Napközben nem is igen szoktak mozgást látni a telepnél.

Olvasónk azt is tudni vélte, hogy a bioüzemnek lejárt az engedélye, és már nem is működhetne. Hozzátette, március 16-án szombaton voltak kint ellenőrzésen a katasztrófavédelem munkatársai is, és a lakókat arról tájékoztatták, hogy körbenéztek, de nincs szag, nem folyik semmi.
Úgy emlékszik, körülbelül két hónapja meg az történt, hogy nagy mennyiségű melléktermék ömlött ki az üzem melletti szántóföldre, ennek a nyomait máig is jól lehet látni.

2023 októberében 300- 350 köbméter végtermék folyt ki a telepre, a telep előtti földútra és onnan a szomszédos földterületre / Fotó: Hraskó István

A céget tavaly ősszel felhívták, elmondták, mi a problémájuk, azaz hogy gyakran éreznek szagokat, de akkor „rájuk nyomták a telefont”, azóta nem érik el őket – mondta. Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek és Sipos László önkormányzati képviselőnek is jelezték az ügyet, segítségüket kérve.

Sipos László telefonon röviden nyilatkozott a Kecsupnak. Elmondta, hogy korábban nem tudott a gondokról, azaz hogy rendszeresen rossz szagot lehet érezni, de a lakók jelzése folytán tájékozódott, értesítette a Polgármesteri Hivatal közszolgáltatásszervezési és környezetvédelmi osztályát és hogy az önkormányzat megteszi, amit lehet az ügyben.

Fotó: Hraskó István

Kisfái Facebook-csoportjában mindenesetre több bejegyzés és komment van (idén márciusból is), amelyek arról árulkodnak, hogy valóban gyakran van büdös a környéken. Bár leginkább csak találgatások, honnan jön a szag és mi okozhatja – köztük felmerül a bioüzem neve is, de az is, hogy szemetet, vagy gumiabroncsot égetnek, vagy hogy Városföldről jön.

„Borzalmas…elviselhetetlen…szúrós szag…”
„Agrowattol hordják a folyékony trágyát”
„Most éjszaka is lehetett érezni! Olyan mint a kőolaj és trágya keverék”
„Itt erre ronggyal és szeméttel tüzelnek, mondjuk van elég nekik, mert méteres kupacok vannak az udvaron.”
„Valami iszonyat szag van odakint. Égett szag, vegyszer? Más is érzi?”
„Ma reggel az egész környéket Kisfái égett gumiszag lengte be. Tudja valaki mi vagy ki okozta?”
„Megint iszonyatos büdös van! Hogy mi, meg honnan jön, már mi sem tudjuk”
„Tegnap este ismét érződött. Az a gyanúnk valaki gumival tüzel éjjelre.”
„Ez nem gumiszag volt! 30 éve élünk itt, de ilyen szagot még nem éreztünk! Városföldről jöhetett. Iszonyatos bűzre ébredtünk.”

Persze az sem elhanyagolható tényező, hogy Kisfáiban van a hulladéklerakó, de erre a jelek szerint senki sem gyanakszik.

Olvasónk panasza nyomán március 21-én délelőtt megkerestük a céget. Az Agrowatt biogáz üzeme a Norvég Alap támogatásával épült fel, 2011-ben kezdte meg működését, átadóján Édes Zoltán ügyvezető igazgató bejelentette: az elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az üzem, amely a térség mezőgazdasági, valamint konzerv- és élelmiszer-ipari melléktermékeinek feldolgozásával állít elő villamos és hőenergiát. Kérdéseinkre is ő válaszolt, pár órán belül.

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

„Társaságunk a szabályszerű működéshez szükséges valamennyi szakhatósági engedéllyel rendelkezik, lejárt, vagy a közeljövőben lejáró engedélyünk nincs, azaz minden engedélyünk érvényes. Az üzem működik. Működésünket nem egy, hanem egy sor engedély szabályozza (IPPC engedély, összevont kiserőművi engedély, állategészségügyi működési engedély, hulladékszállítási engedély, stb.). Fő tevékenységünk nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása” -tájékoztatott az alapító-ügyvezető partner (az IPPC jelentése: integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés – a szerző).

Édes Zoltán elmondta, az elmúlt időszakban egy bejelentést kaptak: március 6-án reggel fél 7-kor, telefonon.

„A telefonáló gázszagra panaszkodott. Elmondtam neki, hogy technológiánkból biogáz nem kerülhet ki a környezetbe, ráadásul a biogáz szaga teljesen különbözik a földgázétól, nem valószínű, hogy a laikus be tudná azt azonosítani. A telefonáló elfogadta a magyarázatot azzal, hogy ‘akkor nem önöktől jött a gáz'” – mondta az Agrowatt ügyvezetője.

Ő is megerősítette, amit olvasónk is mondott, azaz hogy március 16-án szombaton – egész konkrétan 21:15-kor – kivonult a katasztrófavédelem (tűzoltóság) a telepre, gázszivárgás bejelentés miatt.

„A telepet bejárva megállapították, hogy se gázszivárgás, se szaghatás nincs. A bejelentő nevét megadták: korábban tőlünk elbocsátott alkalmazottunk volt. Mivel semmiféle lakossági panasz nem érkezett hozzánk, azokról véleményt sem tudok mondani” – fogalmazott Édes Zoltán.

Azt is közölte, hogy a fermentációs maradékot – a végterméket – nem ők, hanem egy alvállalkozó szállítja ki mezőgazdasági területre. Tájékoztatása szerint korábban ezt a munkát éveken át a katasztrófavédelemnél bejelentő, társaságuktól elküldött alkalmazott végezte.

„Az, hogy milyen napszakban végzik ezt a tevékenységet, számunkra közömbös, végtermék kihelyezési engedélyünk erre vonatkozóan semmilyen korlátozást nem tartalmaz. Munkáját nyilván a gép kapacitáshoz és a forgalomhoz igazítja” – hangsúlyozta. A kiszállítás egy traktor húzta 10 köbméteres tartály pótkocsival történik, azaz ha valaki tartályos teherautókat lát a környéken, azok biztosan nem az Agrowatt telepéről visznek végterméket. Kihelyezési engedélyük 300 hektár bevizsgált területre vonatkozik a közeli területeken kívül egészen Szentkirályig.

Az Agrowatt ügyvezetőjénél rákérdeztünk az olvasónk által említett esetre, mikor nagy mennyiségű melléktermék ömlött ki az üzem melletti szántóföldre.

„A közelmúltban nem engedtünk ki se nagy, se kis mennyiségben végterméket az üzem melletti szántóföldre. Nem a közelmúltban, hanem 2023. október 18-án 11:49-kor eltörött a 2. sz. végtermék tárolónk technológiai csővezetéke és kb. 300 – 350 köbméter végtermék folyt ki a telepre, a telep előtti földútra és onnan a szomszédos földterületre. Az eseményt IPPC engedélyünkben foglaltaknak megfelelően 8 órán belül bejelentettük a hatóságnak, a mentesítést üzemi kárelhárítási tervünk előírásai szerint elvégeztük. Környezeti károkozás nem történt, a bejelentést a két érintett szakhatóság tudomásul vette” – közölte Édes Zoltán.

Végül arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy aznap, mikor elküldtük kérdéseinket, a környezetvédelmi hatóság rendkívüli ellenőrzést tartott a telepen.

„Az ellenőrzés nem állapított meg semmilyen szabálytalanságot” – jelentette ki az ügyvezető.

A témában megkerestük a kormányhivatalt is.

„A cég biogáz üzemében végzett tevékenységére vonatkozóan rendelkezik egységes környezethasználati engedéllyel, valamint a nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználásához szükséges engedéllyel. Közérdekű bejelentés, panasz az AGROWATT Kft. tevékenységével kapcsolatban nem érkezett. Ha bejelentés érkezik és a kormányhivatal jogsértést tapasztal, közigazgatási hatósági eljárást indít” – közölte a kormányhivatal.

A megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság jövő hétre ígért tájékoztatást, ha a válaszokat megkapjuk, visszatérünk a témára.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...