fbpx

FRISS HÍREK

A víztisztítás útját járták be a diákok a kiskanalak gyűjtőhelyén, azaz a szennyvíztelepen (galériával)

- Advertisement -

Sok volt a befogott orr, de az érdeklődő szempár is: a mostani Föld napján újra nyílt napot szervezett a Bácsvíz több mint 400 diáknak és ovisnak a kecskeméti szennyvíztisztító telepen, ahol a gyerekek lépcsőről-lépcsőre megnézhették a víztisztítás folyamatát.

Április 22-én, hétfőn, a Föld napján közel négyszázhúsz gyermek látogatott el a Mindszenti körútra, érkeztek osztályok a II. Rákóczi Ferenc, a Kertvárosi, a Vásárhelyi és a református iskolából, a kerekegyházi Móra iskolából, valamint a Bocskai utcai óvoda ovisai is körbejárták a telepet.

Fotók: Hraskó István

Régi hagyomány a nyílt nap, amelyre a Bácsvíz biztosítja ingyenesen a buszokat az érdeklődő és jelentkező osztályoknak és csoportoknak. A diákoknak a vállalat szakemberei elmagyarázzák, hogyan jut el a háztartásokból a szennyvíz a telepre, és ott mi történik vele, hogyan tisztul meg, milyen gépek, berendezések, eljárások szükségesek ahhoz, hogy olyan tisztaságú víz legyen a végeredmény, amelyet aztán a telep melletti Csukás-érbe engedhetnek (a Csukás-ér a Tiszába torkollik, más kérdés, hogy telepről származó víz elcsorog-e odáig, egy része ugyanis „útközben” elpárolog vagy beszivárog a talajba).

Napi 48 000 köbméter a telep kapacitása, de már jó ideje „csak” napi 20 000 köbméter szennyvíz érkezik be. Viszont az is igaz, hogy a korábbiakhoz képest sokkal szennyezettebb a víz, illetve a tervezés óta sokat szigorodtak a határértékek is – tudtuk meg Csővári Jánostól, a telephely vezetőjétől.

Érdekesség, hogy a lakossági kibocsátás kicsit csökkent, köszönhetően a szerencsére teret hódító víztakarékosságnak, és az egyre jobb hatásfokkal dolgozó háztartási gépeknek, mosógépeknek, mosogatógépeknek. Viszont az ipar meg egyre több szennyvizet termel Kecskeméten. A két hatás egyelőre nagyjából egyensúlyban van, ezért a beérkező mennyiség jóval a kapacitáson belül marad. Csúcsidőszakot a konzervgyári szezon jelent nyáron, akkor technológiai optimalizásokat végeznek, és vegyszert is használnak a folyamatok felgyorsítása érdekében.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Médiacentrum, szerintük idő előtti foglalkozni a perköltséggel

A gyerekek a beérkező víz útját követték végig a telepen, és ez bizony gyakran az orruk befogásával járt. Mint Csővári János elmondta, első lépésként rácsokkal szűrik ki az olyan szemetet, amelyek eltömíthetnék a rendszert, károsíthatnák a gépeket, így például a nedves törlőkendőket, intim betéteket. De gyakran fennakad a rácsokon teás-vagy kávéskanál is, amelyet az ételmaradékkal együtt kotornak a WC-csészébe. Egyszer pedig – szintén egy nyílt napon – egy félbeszakadt tízezrest vettek észre a diákok.

Egy következő lépésként a homokot távolítják el a szennyvízből, erre koptató hatása miatt van szükség. Az ülepítés során egyszerű fizikai módszerekkel elválasztják a szennyezőanyagot a tisztított víztől, de ezzel még csak 30-40 százalékos eredmény tudnak elérni. A biológiai tisztításnál baktériumok végzik a szerves anyag lebontását és az ammónia átalakítását, valamint a növényi tápanyagokat, a nitrogént és a foszfort is eltávolítják. A biológiai tisztítás első része a levegőztető medencében történik, ezt egy utóülepítés követi, ekkor választják el a baktériumokat a tiszta víztől.

A szennyvíz nyers iszapot a rothasztó tornyokba töltik, ott biogáz képződik belőle, amelyből villamos-és hőenergiát állítanak elő gázmotorokkal – magyarázta Csővári János. Az így nyert energiát visszaforgatják a rendszerbe, a szennyvíztisztításra használják, a kirothadt iszap pedig a komposztálóba kerül. Itt összekeverik faaprítékkal, a szennyvíziszapban lévő szerves anyag pedig lassan, több hét alatt lebomlik, szintén hőt termelve (akár 80 Celsius fokra is felmelegszik a komposzt prizma).

Utolsó lépésként a keverékből kirostálják a faanyagot, ez visszakerül a technológia elejére, a kész komposztot pedig átmeneti tárolás után értékesítik, a kiskertekben vagy akár nagy mezőgazdasági üzemben is jól használható növényi tápanyag. A telep vezetője hangsúlyozta: a szennyvíztisztítás során alig keletkezik hulladék, minden visszakerül a természetes körforgásba.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...