fbpx
24.5 C
Kecskemét
2024. június 17., hétfő

FRISS HÍREK

Ezért takarékosabb választás a lízing, mint az autóhitel

- Advertisement -

Egy vagy több új autó vásárlása esetén rengeteg részletet kell figyelembe venni minden vállalkozásnak. Ezek közül az egyik lényeges pont, hogy melyik konstrukció az ideális a cég pénzügyi szempontjából.

Amikor autót veszünk, akkor három lehetőség közül választhatunk. Ezek az egyösszegű kifizetés, a hitel és a lízing – olvasható a Next Auto cikkében. Előbbi esetén nem kell foglalkoznunk a kamatfizetéssel, azonban a cég mérlegét egyszerre terheli az autó teljes vételára, így abban az esetben jöhet szóba, ha bőven van szabadon felhasználható, likvid tőkénk, és azt nem szeretnénk másra – például egy új beruházásra – fordítani.

A második lehetőség a hitelfelvétel, ez inkább akkor megoldás, ha az autót magáncélokra használjuk, és nem a vállalkozás keretein belül. Egyéni vállalkozóként vagy mikrovállalkozás tulajdonosaként az is megeshet, hogy cégként nem megfelelő a hitelképességünk, de magánszemélyként – akár a házastárs jövedelmének bevonásával – könnyedén kaphatunk autóhitelt.

A felvett hitelnek azonban rengeteg hátránya van, az egyik ilyen a futamidő elején eléggé magas kamatteher. Hosszabb futamidő vagy magas kamatszint mellett a törlesztőrészletek nagy hányada a futamidő elején kamatfizetésre megy el, a tőketartozás csak lassan csökken. Ezenkívül magánszemélyként meg kell fizetnünk az áfát is, ami Magyarországon nem elhanyagolható, ugyanis Európán belül a legmagasabb, 27%-os az áfa mértéke. Valamint a hazai kamatszint sem éppen alacsony, így a vásárlók jelentős ellenszélben kénytelenek boldogulni.

Miért ajánlott a lízinget választani?

A lízingnek (amely egy tartós bérlet lényegében) számos előnye van azzal szemben, mint ha magánszemélyként vennénk fel hitelt.

  1. Hazai viszonylatban talán a legfontosabb, hogy az operatív lízing esetén a lízingdíjak tőkerészre eső áfa-tartalma visszaigényelhető, azaz a 27%-os áfával, mint költségtétellel, nem kell számolni.
  2. A Magyarországon jelenleg magas kamatszint is kisebb probléma, hiszen a fizetett bérleti díjak teljes mértékben elszámolhatók költségként, köztük a lízingdíj kamatrésze is.
  3. Az operatív lízing hossza rugalmasan alakítható, mivel a futamidő végén az autó nem kerül a cég tulajdonába. Választhatunk, hogy rövidebb időszakon keresztül, például két évig, vagy hosszabb ideig, akár öt évig használjuk a kiválasztott járművet anélkül, hogy elköteleznénk magunkat annak megvásárlása mellett.
  4. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a lízing konstrukcióval az autó vételára nem terheli meg a cég mérlegét, költségként mindössze a havi lízingdíjakkal és az induló bérleti díjjal kell számolni, így a cég meglévő tőkéje beruházásokra, fejlesztésekre vagy egyéb eszközbeszerzésekre használható.
Hasonló cikkünk:  Sajtóértesülések szerint arcfelismerő kamerákat is telepítenek Magyarországon a kínaiak

Mit tartozik a lízingdíjba? 

A lízingdíj összetevői között szerepelek a pénzügyi konstrukció költségei és az autó vételára (ez a tőkeösszeg meghatározása miatt szükséges). Ide tartozik még a regisztrációs adó és az egyéb kisebb illetéktételek, ezek összessége határozza meg a finanszírozási díjat, mely gyakorlatilag egy törlesztőrészletnek felel meg.

A havi lízingdíj mértékére a pénzügyi konstrukció szempontjából lényeges befolyással bír még az, hogy induló – például 20%-os befizetéssel – vagy 0%-os kezdéssel vesszük igénybe a lízinget. Egy jól felszerelt, középkategóriás kompakt finanszírozási díja 20%-os induló bérleti díjjal körülbelül havi 50 ezer forint, amire már csak az adók és a választott szolgáltatások díja tevődik rá – mindezek összege lesz a havi lízingdíj, azaz a havi bérleti díj.

Az adók és szolgáltatások havidíja látszólag nagy összeget emészthet fel a finanszírozási díjhoz képest, de ezek egy része csak opcionális, választható szolgáltatás, másik részük pedig gyakorlatilag az üzemeltetés költségei, amelyek minden autótulajdonosnál felmerülnek.

Ilyen tételek például:

  • Autópálya matrica
  • Casco és KGFB biztosítás
  • Gépjárműadó
  • Cégautóadó (típustól függően)
  • Gumiabroncsok cseréje (téli-nyári)
  • Időszakos szervizek díja

Ezeket a költségeket – a gépjárműadón kívül – akkor is meg kell fizetni, ha magánszemélyként saját autónk van, a különbség annyi, hogy lízing konstrukció esetén ezeket a költségeket mind el is tudjuk számolni hiszen a havi bérleti díj részei, és a társasági adóalapot is csökkentik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...