fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. szeptember 14., szombat

FRISS HÍREK

Az Európai Zöld Évad nyitányaként idén is átadták a Natura 2000 és a LIFE 2024 díjakat

- Advertisement -

Az idén nyáron tizedik évfordulóját ünneplő, kétévente kiosztott díjjal a Natura 2000 természetvédelmi területek kiemelkedő kezelését ismerik el. 2024 nyertese egy lengyel projekt: több, mint 3500 szavazattal a rogówi Erdészeti Kísérleti Állomás által benyújtott, a fekete gólya védelmét célzó lengyel kezdeményezés nyerte meg a közönségszavazást, és vitte el a Citizens Award Díjat. A második helyet szoros versenyben a belga Wolf Fencing Team kapta a farkasokkal való békés együttélés előmozdításáért.

A szakmai intézményes pályázat nyerteseit az Európai Bizottság, a Tanács, a Régiók Bizottsága, a nem kormányzati szervezetek, valamint a stakeholder érdekelt felek és a földtulajdonosok egyesületeinek képviselőiből álló magas szintű zsűri választotta ki.

Az Észt Természetvédelmi Alap a szárazföldi természetvédelem díját a 8000 hektárnyi lápi élőhely helyreállítására irányuló kezdeményezésével kapta, míg a tengervédelmi díjat a portugál Ocean Alive civil szervezet kapta a „kék erdők” (tengeri füves rétek) helyreállításáért és védelméért. Az olasz Artetica Kulturális Egyesület nyerte  a kommunikációs díjat Az erdőtől a világhálóig és vissza című közösségi szerepvállalási és polgári tudományos kezdeményezésével.

LIFE 2024 Díjak – magyarok a díjazottak között

Az Európai Unió globális vezető szerepe a fenntarthatóság terén megkérdőjelezhetetlen, azonban mindig lehet jobban és többet tenni. Hogyan lehetne mozgósítani a legkiválóbb zöld ötletgazdákat, és támogatni őket céljaik elérésében? Az EU LIFE-díja a globális kihívásokra megoldást nyújtó, innovatív programokat jutalmazza – idén magyar szervezet is van a díjazottak között.

Hasonló cikkünk:  A frissen megalakult Európai Parlament a demokrácia őre vagy sírásója lesz? - a KecsUP Strasbourgból

A magyar Ökotárs Alapítvány – a cseh Környezetvédelmi Partnerségi Alapítvány egyik partnere – már évek óta elkötelezetten dolgozik a természetvédelemért és az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséért. Az alapítvány részt vett a LIFE Tree Check programban, amelyet idén az Éghajlatpolitikai fellépések kategóriában LIFE-díjjal jutalmaztak. A projekt rámutat arra, hogy a városi zöldterületek nem csupán esztétikai értékkel bírnak, de jelentős szerepet játszanak a levegőminőség javításában, a városba beszoruló meleg csökkentésében és a biodiverzitás megőrzésében is. A LIFE Tree Check program egyszerre védi a városi fákat a szennyezéstől, valamint az embereket a városi kánikula hatásaitól.

Az Európai Bizottság által 1992-ben létrehozott LIFE-program célja, hogy támogassa a természetvédelemre, a biológiai sokféleség megőrzésére, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére és alkalmazkodására irányuló innovatív és fenntartható kezdeményezéseket. A LIFE-díj a program keretében, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén létrehozott kiemelkedő projektek jutalmazására született. Évente három kategóriában ítélik oda: természetvédelem, körforgásos gazdaság és életminőség, illetve éghajlatpolitikai fellépések. A díj nem csupán elismerés és pozitív megerősítés a zöld területen dolgozóknak, hanem további ösztönzést jelent azoknak, akik friss ötleteikkel az élhetőbb és fenntarthatóbb jövőért dolgoznak.

Zarándy Zoltán

 

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az időjárás miatt elmarad a pénteki ByeAlex koncert Kecskeméten

Az Ápoló Klub és ByeAlex is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebookon szeptember 13-án pénteken, hogy elmarad az esti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...