fbpx

FRISS HÍREK

Sok családos és női munkavállaló is elvesztette az állását a válságban

- Advertisement -

Minden tizedik munkavállaló elveszítette az állását a járvány hatására az Ipsos friss felmérése szerint. A férfiak körében 7%, míg a nők esetében közel 13% ez az érték. Az emberek 9%-a mondta azt, hogy megszűnt a munkája a válsághelyzet miatt.

Mindeközben a 281 ezer álláskereső több mint 45%-a nem kapott pénzbeli támogatást – többek között ez derült ki a most megjelent, márciusra vonatkozó munkanélküliségi adatokból. A hónapban közel 60 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál.

Három hét csúszással, de megjelentek a részletes magyar munkanélküliségi adatok, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján most megjelent, április 14-i dátumozású dokumentum szerint 2020. márciusban a foglalkoztatók 1 098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be az előző havi 363 után. Ez azt jelzi, hogy a veszélyhelyzet kihirdetés után azonnal megkezdődött a leépítési hullám.

A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők a leginkább érintett csoport, negyedük munkája vagy munkahelye szűnt meg az elmúlt hónapokban (25%).

Az otthoni munkavégzés az aktív munkavállalók összesen 42%-át jellemzi, ám az iskolai végzettség függvényében ez esetben is szignifikáns különbségek tapasztalhatók: tíz diplomás közül hat él a home office lehetőségével (58%), míg a legfeljebb általános iskolai tanulmányokat végzett munkavállalók mindössze negyede (24%). Legnagyobb arányban (63%) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

Hasonló cikkünk:  Maximális védelem az ablakok beázása ellen

Az Ipsos április elején publikált jelentése arról tanúskodott, hogy a magyarok 7%-ának szűnt meg a munkája, munkahelye a koronavírus-járvány hatására. Az állásukat a Covid-19 vírus gazdaságra gyakorolt hatásai következtében elvesztő munkavállalók körében felülreprezentáltak a nők (13%-uk vesztette el munkáját), a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a családosok (10%-10%). A középső régióban élők és a diplomások az országos átlagnál magasabb arányban tudják munkájukat home office jelleggel folytatni (42% és 51%).

Többet ide és ide kattintva tudhat meg a portfolio.hu összeállítása alapján.

Kahán Sára festménye. Cím: Munkanélküliek, 1932

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...