fbpx

FRISS HÍREK

Így látja a kiskunfélegyházi ellenzék és a kormányoldal a 2021-es költségvetést

- Advertisement -
Nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok, sem a pandémia okozta bevétel kiesés, sem a kormány elvonásai miatt, akiknek február végéig kell elfogadniuk a 2021-es költségvetést.
Csányi József (Fidesz) polgármester „2021- amikor Félegyháza hátrébb lép, de nem hátrál” kezdetű posztjában többek között azt írja, hogy „Más önkormányzatokhoz hasonlóan bennünket is érint az iparűzési adó megfelezése. […] még ha az önkormányzatnak ettől nehezebb is a helyzete, a kieső forintok a félegyházi vállalkozóknál maradnak. És ez így van rendjén.” Kiemeli azt is, hogy 2021-ben mind a 700 önkormányzati dolgozónak megőrzik a munkahelyét és változatlan színvonalon fogják működtetni a közterületeket és intézményeiket. A kormány által ígért kompenzáció kapcsán a polgármester csupán annyit írt, hogy egyeztetnek és úgy gondolják, hogy ezeket jó eséllyel pótolni tudják évközben. Összegről nem írt a posztjában.
A Veled a Városunkért Egyesület frakció is értékelte a kiskunfélegyházi városi büdzsét.
Kis-Szeniczey Kálmán képviselő elmondta, hogy a polgármester a törvényi határidő letelte után egy héttel küldte ki a rendelet-tervezetet és az előterjesztést a képviselőknek. Ami viszont ennél is nagyobb probléma, állítja Kis-Szeniczey, hogy a költségvetés bevétele 2020-hoz képest 14%-al csökken, de ezen belül a helyi adók 36%-al, a főösszeg 20%-al, azaz több mint 1 milliárd forinttal kevesebb pénz folyik be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például az önkormányzati bérlakások tervezett felújítására vagy a civil szervezetek támogatására nem jut egyetlen forint sem.
Kollár László frakcióvezető sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy:
„Néhány bőségesebb költségvetésű év után a 2021-es esztendőben városunk a kormányzati elvonások miatt újból megszorítások elé néz. Szó sincs persze olyan pénzügyi nehézségekről, mint a 2009 – 2011 közötti időszakban voltak, nem kell félni a számlavezető intézet beavatkozásaitól vagy kényszerű hitelfelvételektől. A városban működő cégeknek hála, maradt annyi bevételünk, hogy a költségvetés stabilan áll, hitelekre, elbocsátásokra még nincs szükség. Szögezzük le, ez a stabilitás nem Magyarország kormányán múlt…”
Majd Kollár részletezi, hogy a kormány által elvett gépjármű adó bevétel 105 millió Ft elvonást jelent az önkormányzat számára, az iparűzési adóból pedig 668 millió forint nem folyt be a kasszába, ami a legnagyobb bevételkiesést jelenti.
Azt is írja, hogy „Kiskunfélegyházán a sarc következménye a beruházások esetében a leglátványosabb, hiszen a felhalmozási célú kiadásokban a visszaesés mértéke 67%-os. A város költségvetésének keretszámai annyira azért stabilak és arra elegendőek, hogy az alkalmazásában álló 700 munkavállaló munkahelye nem került veszélybe.”
A Móraváros bölcsőde építése és a roma felzárkóztatási programban a Vasas pálya átépítése az EU támogatási ciklus végére még megvalósulhat, teszi hozzá a képviselő, azonban felújításra már jóval kevesebb jut. Így például a nemrégen felújított egykori nőtlen tiszti szállóra, az elhanyagolt lakásállományra vagy a városháza tetejére. A frakcióvezető sajnálja azt is, hogy „a városvezetés nem tett le a volt polgárvédelmi bázis elbontásáról, amelynek kivitelezése az adottságai miatt horrorisztikusan drága, a parkoló kialakítás pedig csak ráadás erre a gigantikus tételre.”
A közlemény végén Kollár László kitért arra, hogy a közelmúltban arra tettek kezdeményezést a város érintett gazdasági szereplői felé, hogy a HIPA „kedvezményt” lehetőség szerint fizessék be. Ezt az ellenzéki képviselők, akik a mindennapokban vállalkozók, meg is tették. Ezúton pedig azt javasolják, hogy az ily módon befolyt többletet fordítsa a város – a helyiségbérleti díj elengedésen túl, a bevételkiesés arányában – a helyi vendéglátó- és turisztikai ágazat szereplőinek megsegítésére.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...