fbpx

FRISS HÍREK

Lesz megoldás a széchenyivárosi szelektív káoszra?

- Advertisement -

Józsa Bálint széchenyivárosi képviselő interpellációt intézett a városvezetéshez, amiben Széchenyiváros szelektív hulladékszállításának megoldatlan ügyéről ír. A városrész lakói kénytelenek együtt gyűjteni a kommunális és szelektív hulladékot. Dr. Sztachó-Pekáry István fideszes alpolgármester szerint “megvalósulhat” a gyűjtőszigetek felszámolása és a szelektív hulladék hatékonyabb begyűjtése; Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a problémás helyek listáját kéri.

Amióta a helytelen használat miatt felszámolták a legtöbb, 2012-ben kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetet, Széchenyiváros lakossága nem tudja külön gyűjteni a hulladékot. A szelektív hulladéknak szánt sárga zsák nem jelentett megoldást. A hagyományos szemétgyűjtő helyek nagy része rossz állapotban van, a visszajelzések alapján a helyiek nem szívesen teszik ki az utcára a sárga zsákokat, nem gyűjtenek szelektíven, és szégyenkeznek a “szemétdombok” miatt.

“A munkálatok óta nem láttam szelektív kukát. Azóta nem gyűjtök külön, és csak egy-két kukáról tudok, ami nem olyan undi szemétdomb.”

“10 éve hozza napról napra kellemetlen helyzetbe a szabad tárolású rendszer a környéken élőket! Állatok hordják szét az ételmaradékot. Sajnálattal idejárnak a rászorulók is étkezni állva a kukából és itt végzik el a dolgukat.”

“Én aztán nem tudok szelektíven gyűjteni, nekünk nincs a Stádiumon rendes hely. Máshol vannak zsúfoltak, de elérhetőek. Kb mint minden lakótelepi negyedben.”

nyilatkozták Széchenyiváros lakói.

Józsa Bálint, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője interpellációjában leírja, “a széchenyivárosiak kénytelenek a kommunális hulladékkal együtt gyűjteni a szelektív hulladékot, ez pedig egy XXI. századi európai városban elfogadhatatlan.” Felszólítja a városvezetést, hogy “azonnali hatállyal oldja meg a szelektív káoszt Kecskemét legnagyobb városrészében.”

Hasonló cikkünk:  Elkelt a Gizella téri városi ingatlanrész, a hasznosításáról a vevő még nem tud információval szolgálni

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester február 6-án írásban reagált. Válaszában részletezi hogyan változtak a jogszabályok és az igények a 2012 óta bevezetett szelektív hulladékgyűjtésben. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel együttműködve több dolgot is elért a város, és folyamatban vannak a Széchenyivárost is érintő fejlesztések.

Az üveghulladékok gyűjtésére jelenleg nincs kialakított rendszer. / Fotó: Közösen egy tisztább Kecskemétért Facebook csoport

376 hulladékgyűjtő edény kiosztása a városrésznek “folyamatban van. Mindezekkel kiválthatók lennének a sárga zsákok és a szelektív gyűjtőszigetek is megszüntetésre kerülhetnek.” 2022. november 1-től növelték a szelektív csomagolási hulladékgyűjtés gyakoriságát Széchenyivárosban.

A 2012-ben kihelyezett 47 gyűjtőszigetből mára mindösszesen 14 maradt meg, amelyek megszüntetése a fentiekben jelzett edényosztásokat követően szintén megvalósulhat azzal, hogy az üveghulladékok gyűjtésére már folynak az egyeztetések.” Zárta levelét az alpolgármester.

Józsa Bálint interpellációját a február 16-ai közgyűlésen tovább tárgyalták a képviselők. Józsa nem fogadta el az alpolgármester válaszát. “Hónapok óta nem érkezik meg a társasházakhoz a szelektív gyűjtőedény.“ – indokolta a képviselő.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arra kérte, jelölje meg a pontos helyeket, hogy a városvezetés meg tudja nézni a problémát. A közgyűlés 12 igen és 7 nem szavazattal elfogadta az alpolgármester írásos válaszát az interpellációra.

Az “undi szemétdombok” felszámolásában a februárban bemutatott Kubio hulladéktárolók is segíthetnek. A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. eddig 4 Kubio tárolót helyezett ki a városban, amikbe a köztisztasági csoport munkatársai gyűjthetik az utcán összegyűjtött szemetet. Ha a Széchenyivárosba is kerül a Kubio tárolókból és az ígért szelektív gyűjtőedéynekből, az óvodák, bölcsődék és a többi intézmény környéke tisztább lehet. 

Kubio szemeteskonténer a Katona József téren / Fotó: Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. Facebook oldal

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...