fbpx
17.7 C
Kecskemét
2024. május 7., kedd

FRISS HÍREK

Gőtefelmérés közben bukkantak egy különleges fajra Kiskőrös mellett

- Advertisement -

A Kiskőrös melletti Ökördi-erdőtelek-keceli-lápok Natura 2000 területen találtak rá a Lepidurus apus-ra, ami nem más, mint a tavaszi pajzsosrák. Érdekes fajnak számít ez az apró, a levéllábú rákok osztályába tartozó szerzet. Mindössze két hónapig lehet velük összefutni, márciusban és áprilisban, májusra már el is tűnnek.

A Földön immáron 250-300 millió éve élnek együtt változatlan formában a közeli rokonával, a nyári pajzsosrákkal (Triops cancriformis). Már a dinoszauroszuk korában is léteztek, és már akkor is így néztek ki, ezért élő fosszíliáknak is hívják őket. 2-7 centiméterre nőnek meg, testük szelvényekből épül fel. A fejet és a test egy részét hátpajzs borítja, amely a fej utolsó szelvényéből ered, és nem csatlakozik a test többi szelvényéhez. A toron legalább 40 pár úszó levélláb található, melyek hullámzó mozgásával viszonylag gyorsan tud úszni.

Hasonló cikkünk:  Gergely-járás a Lakiteleki Szivárvány Óvodában - fotógalériával

Találkozhatunk velük időszakos vízállásokban, legelőkön, réteken, útszéli árkokban. Az élőhelyük kiszáradása előtt petét kell rakniuk ahhoz, hogy fennmaradjanak. Szaporodás tekintetében egyivarú és kétivarú nemzedékek váltják egymást. A kétivarú nemzedék ivarosan szaporodik, így biztosítja az állományon belüli változatosságot, míg az egyivarú –  azaz csak nőstény egyedekből álló – nemzedék szűznemzéssel hozza létre utódait, kemény héjú, úgynevezett tartós petéket rak. A peték fejlődésükhöz igénylik a kiszáradást, sőt akár éveket vagy évtizedeket is kibírnak víz nélkül, és az erős fagy se tesz kárt bennük.

Ez a faj nem védett, azonban sérülékenyek, így a vizes élőhelyek fogyatkozása és a vegyszerek élővízbe jutása miatt egyre kevesebb pajzsosrákot látni.

via berek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...