fbpx

FRISS HÍREK

Kihívások a kecskeméti vármegyei kórházban – milliárdos adósság, várólisták, orvoshiány

- Advertisement -

A szürkehályog műtétre váró betegek szűk három hét alatt sorra kerülhetnek a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban Kecskeméten, de a térd- és a csipőprotézis műtétre csaknem három hónapot kell várni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint. A jó hír az, hogy a 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult egynapos sebészeten április elejétől már műtenek, az viszont nem, hogy március végéig a kórház több mint 1 milliárd forint tartozást halmozott fel, derül ki az Államkincstár közléséből. Tavaly nyáron pedig személyi feltételek átmeneti hiánya miatt ideiglenesen le kellett állítani a teljes urológiai ellátást Szegeden és Kecskeméten is, mert nem volt elég puffer a rendszerben.

A kormány ugyan nem beszél az egészségügy privatizációjáról, de nincs ma olyan, aki ne venné valamilyen formában igénybe a magánegészségügyet. Az állami finanszírozás csökken (ami jóval alacsonyabb az EU27 átlagtól), ezzel pedig kimondatlanul is a magánszektor felé terelik a betegek jó részét. A fizetőképes beteg megkeresi a magánorvost, ha szüksége van rá, mert az állami ellátásban nem tudja időben elérni a szolgáltatást. Aki viszont nem tud fizetni az vagy vár a bejáratott orvosára vagy arra, akit éppen kap. A kicsiny területű országunk ellenére is, legyen szó állami, akár magánszolgáltatásról a lehetőségek rendkívül eltérők, ahogy a betegek tapasztalatai is.

De a politikusoké is, mint az kiderült az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának áprilisi ülésén. Önálló egészségügyi minisztérium híján a belügyminisztérium égisze alá tartozó Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint nem másról van szó, hogy

az utóbbi időben többször lett divat ez a várólistázás és ez a várakozási időzés, de ha megnézi az ember a nagy képet, nyilván mindig ki lehet emelni egy-egy olyan esetet, amikor valaki valami miatt később kapott időpontot, vagy később került ellátásra, de ez általában jellemzően akkor szokott lenni, amikor egy bizonyos orvoshoz ragaszkodik valaki.”

Takács szerint tehát a várólisták helyzete korántsem olyan vészes. Csakhogy a törvényben előírt kötelező várólistákon felül, amin márciusban 40 ezer beteg várakozott műtétre, derült ki a napi.hu adatkérése nyomán, létezik egy másik beteglista is, amit a tartós kapacitáshiány – 60 napot meghaladó várakozási idő – miatt vezetnek az intézmények. Ezek között az ellátások között akkor további hatezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra.

Ismert továbbá az úgynevezett 14 napos szabály, amikor a pácienst már daganatos diagnózissal utal be a kezelőorvos további vizsgálatra, de amíg a konkrét  gyanú nem áll fenn, addig nem. Márpedig gyakran előfordul, hogy vérkép vagy ultrahang vagy egyéb más komolyabb vizsgálatra lenne szükség, ami a daganatot felfedi. Ezért nem ritka az sem, hogy vannak, akik okosban oldják meg. Bemennek a sürgősségire, mert tudják, hogy egy nap alatt elvégzik a rutinvizsgálatokat, az ultrahangot, akár a labort is. Ez nem csak nem etikus, de még a leterhelt sürgősségi ellátásra is további terhet ró.

A magánszolgáltatót viszont sokan nem engedhetik maguknak. Megnéztünk hat fővárosi és vidéki klinikát, hogy mi mennyibe kerül, és a következő árakért vizsgáltathatjuk ki magunkat. Hasi+kismedence ultrahangért 25-30 ezer forintot kérnek el, a mellkas CT 50-55 ezer forint, a gerinc MR 25 ezer, a rutin nagy labor 15-27 ezer, a gyomortükrözés azonban 55 és 90 ezer forint közötti értéket mutat.

A betegek teljesen elveszettek ebben a bonyolult egészségügyi rendszerben

Benkóczkiné Halasi Helga 1996 óta dolgozik az egészségügyben, kezdetben segédápolóként és nővérként a kecskeméti megyei kórház baleseti sebészetén, majd kivonuló mentőtisztként. 2015-től főállásban volt az OEP-nél, az orvosszakértői osztályon, de részmunkaidőben tovább mentőzött, míg 2017-ben súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezető gerinc- és ízületi betegség miatt fel kellett hagynia a munkájával. Újra kellett terveznie az életét, és családjának, orvosának hála, némiképpen sikerült is. Létrehozta a Híd az egészség-ügy és beteg-ség között online csoportot. Ebben a több mint hat és fél ezer tagú közösségben próbál hidat képezni az egészségügyi dolgozók és a betegek közt; segítve ezzel mindkét fél munkáját, mert a betegek teljesen elveszettek ebben a bonyolult egészségügyi rendszerben.

Helga jól ismeri a megye kórházi viszonyait, kérdésünkre, hogy mi a legnagyobb kihívás az ellátásban azt felelte:

A jó, elhivatott és lelkiismeretes orvosból sajnos egyre kevesebb van, nehéz megtalálni a megfelelő szakembert és nehéz megkapni a megfelelő ellátást.

Nagyon sokan vannak, akik segítségre szorulnak. A kórházban dolgozó orvosok, nővérek nem győzik a sok beteget, emiatt gyakran túlterheltek, idegesek és ez megint csak a betegeken csapódik le.”

A háziorvosok nyilvántartása szerint 3,2 millió embert kezeltek magas vérnyomással. / Fotó: Hraskó István

Az orvoshiány kialakulásáról elmondta, az orvosok között is voltak, akik nem bírták a túlterhelést, a nem megfelelő feltételeket, ezért nem írták alá az új szolgálati jogviszonyt, felálltak és elmentek magánrendelőkbe, magánklinikákba, hisz ott megkapják azt, amit az állami intézetekben nem igen. A paraszolvencia kivezetése se jól sült el – teszi hozzá, ugyanis azzal, hogy megemelték az orvosok bérét, ami nagyon szükséges volt, nem kompenzálták a számukra szükséges, elégséges, megszokott anyagi forrást, ezért vándorolnak többen is a magáncégekbe. Ilyen körülmények között szerinte ma:

Hasonló cikkünk:  A kórházak növekvő adóssága orvostechnikai eszközök hiányához vezet, ez pedig osztályok bezárásához

nagyon nehéz feladata van a főigazgatónak, ápolási igazgatónak és a főnővéreknek, hogy kiállítsák a megfelelő létszámú szakembereket, a kórház minden osztályán és szakrendelőjében.”

Az egészségügy feneketlen kút, szokták mondani, amibe nem győzik a sok pénzt belefektetni. Benkóczkiné Halasi Helga szerint inkább arról van szó, hogy

az államnak nem célja a beteg emberek meggyógyítása, mert sokba kerül, a finanszírozásokat is megvonják, mellyel a várólisták hossza egyre csak nő, ezzel is a magánszektorba kényszerítve a betegek jó részét”.

Milliárdos kórházi adósságok

Hogy mekkora kihívást jelentenek a várólisták a Bács-Kiskun Megyei Kórházban és mi okozta a kórház milliárdos adósságát arról Dr. Gondos Miklós vármegyei intézményvezető, főigazgatót kérdeztük. Válaszában kifejtette, hogy a koronavírus járvány miatt a súlypont az azonnali életmentésre és a pandémia megállítására helyeződött, ezért a sürgős beavatkozást nem igénylő műtétekre későbbi időpontot kaptak a betegek. Ennek következményeként a kórházi várólisták hossza is megnövekedett.

A 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult egynapos sebészeten április elejétől már műtenek / Fotó: Hraskó István

A szakemberhiányról elmondta, hogy az orvosi és szakdolgozói bérek növekedésétől is remélik a humánerőforrás utánpótlását megtartani, de azt is megjegyezte Gondos főigazgató, hogy „kihívás számunkra is a Z-generáció megszólítása”. Az ápolók helyben maradását továbbá a megvalósuló nővérszállóval is szeretnék biztosítani, mely 80 fő részére nyújt majd lakhatást.

A Magyar Államkincstár (MÁK) által közölt legfrissebb adatokból világosan kiderül, hogy a közintézmények adósságállománya jelentősen megnövekedett februárban (70 milliárd forint), illetve márciusban.

Központi költségvetési intézmények tartozásállománya (Milliárd Forint) – 2023. február – március
KÓRHÁZ
FEBRUÁR VÉGÉN
MÁRCIUS VÉGÉN
MH EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT
2 672
3 339
DÉL PESTI CENTRUMKÓRHÁZ
1 126
1 266
BORSOD –ABAÚJ_ZEMPLÉN MEGYEI KPI KÓRHÁZ
1192
1 208
ÉSZAK-KÖZÉP-BUDAI CENTRUM
1 966
2 769
BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR OKTATÓ KÓRHÁZA
1 251
1026
SZENT BORBÁLA KÓRHÁZ
1 730
1 605
FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZ
709
943
TOLNA MEGYEI BALASSA JÁNOS KÓRHÁZ
968
832
PÉTERFY SÁNDOR UTCAI KÓRHÁZ-RENDELŐINTÉZET
869
1008
JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ-RENDELŐINTÉZET
888
777
SOPRONI ERZSÉBET OKTATÓ KÓRHÁZ ÉS REHABILITÁCIÓS INTÉZET
828
1065
                                                                                                          Forrás: allamkincstar.gov.hu

A legnagyobb adósok közt van az Országos Rendőr főkapitányság, de a listán tankerületi központok is szerepelnek az egészségügyi intézmények mellett. A MÁK kimutatásából kitűnik, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórháznak 2023. februárban 1,25 milliárd forint tartozása volt, márciusban 1,02 milliárd forint.

Ennek fő oka a minden szektort érintő energiaválság és annak hatásaként jelentkező áremelkedések. Kórházunk tartozásának 95 %-a energiaszámla tartozás.” – válaszolta kérdésünkre Dr. Gondos Miklós intézményvezető.

Hogy mikor tudja le az adósságát a megyei kórház azt egyelőre a főigazgató sem látja, de reméli, hogy sikerül idővel rendezni, úgy, hogy mindeközben ne sérüljön a biztonságos betegellátás.

Fizetjük a társadalombiztosítást, mégis vásároljuk az orvosi ellátást

A 2021-es évhez képest az állami kórházak energia- és gázszámláinak többletköltsége 120-150 milliárd forint 2023-ban, mondta a kórházszövetség elnöke, Velkey György. A kormány ezt két módon igyekszik orvosolni, a lejárt adósságállomány konszolidálásával és a teljesítményfinanszírozással. A kórházak adósságának problémája Velkey szerint ettől még nem fog megoldódni. A várólistákkal kapcsolatban is van még bőven tennivaló; Rétvári Bence államtitkár két héttel ezelőtt elismerte,

még nem sikerült visszatérni a járvány előtti szintre”.

Jelen állás szerint rövid időn belül a várólisták nem rövidülnek, ezért sokak pont az idő szorítása miatt minden anyagi nehézségük ellenére a magánegészségügyben kénytelenek orvosi segítséget vásárolni. A magánegészségügyre ideális lenne úgy tekinteni, hogy csupán hiánypótló szerepet tölt be, de a mai viszonyok között azok is rákényszerülnek fizetni bizonyos vizsgálatokért, akiknek ez egyébként nehézséget okoz. Nem korrekt ez főleg azokkal szemben, akik egy életen át becsületesen fizetik a TB járulékot és mikor bajban vannak, nem kapnak megfelelő ellátást az állami ellátásban.

Már pedig nagy szükség lesz a magánszolgáltatás mellett továbbra is az állami egészségügyi ellátásra, ha érdemben nem javul a magyar emberek egészségi állapota. Nem fest ugyanis túl pozitív képet a KSH Magyarország számokban, 2022 összeállítása, amely szerint a háziorvosok nyilvántartása szerint 3,2 millió embert kezeltek magas vérnyomással. Két évtized alatt a leggyakoribb betegségek előfordulása jelentősen megemelkedett, legnagyobb mértékben az asztmáé (272%), a rosszindulatú daganatoké (158%) és a diabéteszé (137%).

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...