fbpx

FRISS HÍREK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

- Advertisement -

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az arc-, állcsont, fül-orr-gégészeti osztályra. De nemrég kerestek vezető főorvost az SBO-ra, azaz a sürgősségi betegellátóra és az egyik belgyógyászati osztályra is. Érdeklődtünk a kórháznál, véleményük szerint mi ennek a folyamatnak az oka, okoz-e gondot a betegellátásban.

Facebook-oldala szerint november 8-án hirdette meg az arc-, állcsont, fül-orr-gégészeti osztály osztályvezetői főorvosi pozícióját a kecskeméti kórház (hivatalos nevén: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház) – igaz, a honlapon nem találni a közzététel dátumát. A pályázati feltételek között szerepel fül-orr gégegyógyászat szakvizsga, legalább 3-5 év vezetői szakmai tapasztalat, előnyt jelent arc-, állcsont- és szájsebészet, valamint audiológus szakvizsga és doktori fokozat, habilitáció. „A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető” – szerepel a kiírásban, ezév december 10-éig lehet jelentkezni.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Facebook oldala

Nem egészen egy héttel később, november 14-én közösségi oldalán a központi radiológiai osztály vezető főorvosi állását is meghirdette az intézmény, a pályázatok benyújtásának határideje ezév december 15-e. A honlap szerint szintén azonnal betölthető állásról van szó, ha elbírálták a jelentkezéseket.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Facebook oldala

Nemcsak ez a két osztályvezetői pályázat volt az elmúlt hetekben a kecskeméti kórházban. Szeptember 5-én is kiírtak kettőt: az egyiket a II. belgyógyászati osztály (profil: hematológia, endokrinológia, nefrológia, diabetológia), míg egy másikat a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) irányítására. Október 15-ig lehetett pályázni, és a kórház honlapja szerint a II. belgyógyászatnak dr. Tóth János, míg az SBO-nak dr. Agárdi Szilvia lett a vezetője, már ha aktuálisak a kórház honlapján lévő információk (dr. Agárdi Szilvia korábban megbízott vezető volt az SBO-n).

Forrás: kmk.hu

Forrás: kmk.hu

A téma kapcsán természetesen megkerestük a kórházat még november 23-án. Érdeklődtünk többek között arról, mi az oka, hogy gyors egymásutánban, pár hónapon belül négy osztályvezető is elhagyta a kórházat, és hogy mindez okoz-e nehézségeket az intézmény működésében, a betegellátásban? Felvetettük azt is, hogy általánosnak mondható-e ilyen intenzív mozgás a vezető orvosok körében?
„Jelenleg hány orvosra, ápolóra lenne szükség, hányat tudna a kórház akár azonnal felvenni, ha ehhez minden (főleg anyagi) feltétel rendelkezésre állna?” – kérdeztük. Mivel Kalocsára (az itteni kórház a kecskeméti telephelye) is jópár pályázat volt az elmúlt időszakban – kerestek gyógytornászt, csecsemő-és gyermekgyógyászt, központi aneszteziológiai és intenzívterápiás osztály vezető főorvost és szakorvost, radiológus, sebész-traumatológus és pszichiáter szakorvost -, érdeklődtünk, ott az átlagosnál nagyobb-e a létszámhiány?
Válaszokat sajnos egyelőre nem kaptunk, ha mégis fogunk, visszatérünk a témára.

Hasonló cikkünk:  Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

Átszervezések, szüneteltetések, betegszállítások

A dél-alföldi régió más városainak kórházaiban is vannak üres főorvosi állások és átszervezések.

  • November elején az Orosházi László Elek Kórház és Rendelőintézet közölte, hogy „az ellátás folyamatos biztosításának érdekében” november 10-től „a betegutak átmenetileg a vármegyén belül átszervezésre kerülnek”. Ez konkrétan azt jelenti, hogy péntek délután fél 4-től hétfő reggel fél 8-ig szünetel a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-ellátás.  Akiknek egészségi állapota megengedi, pénteken 16 óráig hazamehetnek. Akiknek hétvégén is szükségük van szakellátásra, azokat a békéscsabai dr. Réthy Pál kórház fül-orr-gégészeti osztályára szállítja az Országos Mentőszolgálat, ott történik a gyógykezelés. Hétköznapokon biztosított a fül-orr-gégészeti fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása Orosházán.
  • Október elején volt már hasonló intézkedés az orosházi kórházban, akkor a hétvégi sebészeti fekvőbeteg ellátás szüneteltetéséről döntöttek. Azokat a betegeket, akik nincsenek hazabocsátható állapotban, péntek délután lakóhelytől függően vagy a békéscsabai, vagy a gyulai Pándy Kálmán kórházba viszik át. Az orosházi intézmény közölte ugyanekkor, hogy ezzel egyidőben növelik az egynapos sebészeti műtétek számát.
  • Szeptember 1-jétől a békéscsabai kórházban nincs hétvégén csecsemő- és gyermekgyógyászati fekvőbeteg szakellátás, a haza nem engedhető gyerekeket Gyulára szállítják péntek délután. Utóbbi intézkedést intézményen belüli átszervezésként kommunikálják, miután mindkét intézmény a Békés Vármegyei Központi Kórház tagkórháza.
  • Nemrég egyébként egyszerre két osztályvezetői pályázatot is közzétett a Békés Vármegyei Központi Kórház: a gyulai kórház szemészeti, valamint urológiai osztályának élére is keresnek főorvost.

Ugyan nem a régió, de közel van: a Kecsup három hete írta meg azt is, hogy 2024. január 1-jétől nem lesz ortopédiai szakrendelés a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézetben, a betegeknek a kecskeméti kórházba kell majd menniük és már most oda kell időpontot kérniük. Szemészeti szakrendelés már most sincs Nagykőrösön, a hivatalos megfogalmazás szerint november 9-től „határozatlan ideig szünetel”, a betegeket Cegléden látják el, sürgős, akut esetben időpont nélkül is mehetnek a nagykőrösi betegek.

A kecskeméti kórház / Fotó: Hraskó István

Arányaiban a harmadik legkevesebbet fordítjuk az egészségügyre az EU-ban

Mélyen az uniós átlag alatt költ az egészségügyre Magyarország az Eurostat friss adatai szerint – számolt be a napokban az RTL Híradó. A nemzeti össztermék 4,6 százalékát fordítja a magyar kormány erre a célra, míg a listavezető Franciaország kormánya ennek dupláját, az uniós átlag pedig 8 százalék volt tavaly. Magyarország Litvániával megosztva hátulról harmadik a rangsorban.

Forrás: szabadeuropa.hu, Németh Dóra
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...