fbpx

FRISS HÍREK

Az antarktiszi tengeri jég mennyisége negatív rekordot döntött

- Advertisement -

A Guardian cikkéből kiderül, hogy az Antarktisz körüli tengeri jég mennyisége vélhetően most a legalacsonyabb – a friss adatok szerint egymillió négyzetkilométerrel dőlt meg a korábbi negatív rekord.

A régió jegének olvadása egy új korszakába léphetett a globális felmelegedés miatt. Ez a tudósok szerint messzemenő következményekkel járhat a világ éghajlatára és a tengerszintre nézve.

Az Antarktisz tengeri jegének éves ciklusai vannak: minden évben februárban éri el a legalacsonyabb, szeptemberben pedig a maximális kiterjedését, aminek az 1981 és 2010 közötti átlaga 18,71 millió négyzetkilométer volt. Idén azonban az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) adatai szerint a tengeri jég szeptember 10-én érte el a 16,96 millió négyzetkilométeres maximumot, majd csökkenni kezdett.

A 2023-as maximum 1,75 millió négyzetkilométerrel elmaradt a hosszú távon jellemző átlagtól, és mintegy 1 millió négyzetkilométerrel az 1986-ban felállított korábbi rekordalacsony értéktől.

Hasonló cikkünk:  A magyarok többsége szerint előnyös az EU-tagság

Az Antarktisz tengeri jege viszonylag stabil volt, amíg 2016-ban meg nem dőlt a nyári rekordalacsony szint. Azóta sorozatosan új rekordértékek születtek: köztük idén februárban is.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csütörtökön kezdődik a CityRocks-KecskemétRocks Fesztivál

Hétfőn a Café Plázs Dessert Boutique-ban Gajda Ferenc, a fesztiválsorozat főszervezője és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartottak sajtótájékoztatót az...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...