fbpx
22 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Elsodródott az antarktiszi óriás jéghegy

- Advertisement -

A Brit Antarktiszkutató Intézet jelentette, hogy a világ egyik legnagyobb jéghegye, az A23a elkezdett az Antarktisz vizein túlra sodródni. A jéghegy 1986-ban vált le az antarktiszi Filchner-selfjégtábláról, ami az óceán fenekéhez tapadva hosszú évtizedekig a Weddell-tengerben maradt – írja a Guardian.

Az erős szelek és áramlatok segítségével sodródó, közel egymilliárd tonnás jéghegy most az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett úszik. A jéghegy felszíne mintegy 4000 négyzetkilométeres, ami körülbelül háromszor akkora, mint New York.

A jéghegy már egy éve sodródik nagyon lassan, de a mozgása most felgyorsult, és a Déli-óceán felé halad – mondta Andrew Fleming, a Brit Antarktiszkutató Intézet távérzékelési szakértője. A szakértők szerint lehetséges, hogy Dél-Georgia-szigetnél ismét megfeneklik, ami súlyos problémát jelentene az Antarktisz élővilága számára. A szigeten ugyanis fókák, pingvinek és tengeri madarak milliói szaporodnak, és a környező vizekben táplálkoznak, és az A23a elvághatná ezeket az utakat.

Hasonló cikkünk:  A Dead Kennedys válasza a CÖF óriásplakát-kampányára: Mi a fenéért támogatnánk Orbán fotelfasiszta rezsimjét?

Egy ilyen méretű jéghegy elég sokáig fennmaradhat a Déli-óceánban, és északabbra, Dél-Afrika felé haladhat – mondta Oliver Marsh, a Brit Antarktiszkutató Intézet gleccserszakértője. Hozzátette, hogy ezzel a környezeti katasztrófától megmenekülhet a Dél-Georgia-szigetek élővilága, ott viszont a jéghegy a hajózást zavarhatja meg.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...