fbpx

FRISS HÍREK

A Líra kecskeméti üzletét ötmillióra bírságolták az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt

- Advertisement -

A Líra Könyv Zrt.-t nem kerüli el messzire a bírságok sötét fellegei, mert bár múlt héten megúszott egy 12 milliós büntetést, most egy újabb ötmillió forintos bírsággal néznek szembe. Ezúttal egy kecskeméti üzletük került a célkeresztbe, mert egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaznak – tájékoztatta az esetről a Telexet az egyik olvasójuk.

A lap utána járt, hiteles-e az értesülés, így megkeresték a könyvkereskedőt, akik válaszukban megerősítették:

„A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal hétfőn arról értesítette társaságunkat, hogy ötmillió forintos bírsággal sújtanak, amiért az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a kecskeméti könyvesboltunkban forgalmaztuk. A bolt egy iskolától és egy templomtól is 200 méteres távolságon belül található. Mivel sem magával az eljárással, sem a bírság tényével, sem pedig annak mértékével nem értünk egyet, ugyanúgy bírósághoz fordulunk, ahogy eddig az összes hasonló esetben tettük”.

A cég a bírságig vezető utat is megírta:

  • 2023. szeptember 28-án a kormányhivatal célellenőrzést végzett a Líra kecskeméti könyvesboltjában.
  • Az ellenőrök hat könyv kapcsán vettek fel jegyzőkönyvet, mivel azok álláspontjuk szerint „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”.
  • A jogszabálynak azon pontja alapján indították el az eljárást, amely szerint ilyen könyveket nem lehet árusítani iskoláktól, templomoktól, gyermekvédelmi intézményektől számított 200 méteres távolságon belül.

Itt a cég megjegyzi, hogy Kecskeméten – mint a legtöbb városban – a belvárosi üzletek nagy része templomok és iskolák közelségében van, így van ez a Líra Hornyik körúti üzletével is.

A kecskeméti Líra könyvesbolt és 200 méteres körzete

 

  • A hatóság Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyvére online rendelést adott le a Líra webshopjában 2023. december 6-án. A megrendelt könyv átvételi helyeként a Líra kecskeméti boltját jelölték meg, majd a megrendelt könyvet 2023. december 14-én a boltban átvették és kifizették.
Hasonló cikkünk:  Szoboszlay Eszter: Jöhet a filmkészítés – támogatásban részesült a Találkozás animációs film

A kiadvány online megrendelése és átvétele miatt a kormányhivatal ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára. A könyvből egyébként a Líra kecskeméti boltjában, a vizsgált időszakban, egyetlen darabot sem adtak el.

Az érintett művet a Móra Kiadó adta ki, akik szerint a könyv nem ábrázolja öncélúan a transzszexualitást vagy a nemváltást, valamint nem jeleníti meg és nem népszerűsíti a homoszexualitást. A könyvben több nő története elevenedik meg, az egyik szereplője a transz szexuális Coy Mathis, akinek történetéből dokumentumfilm is készült.

  • A hatóság ezt a történetet találta jogsértőnek, mivel álláspontjuk szerint ezzel a könyv a születési nem megváltoztatását „öncélúan népszerűsíti”.

A líra úgy tudja, hogy ugyanennek a könyvnek fólia nélküli forgalmazásáért versenytársukat, a Librit tavaly tavasszal egymillió forintos bírsággal sújtotta a hatóság. Mindez azért fontos körülmény, mert ez az ügy a 2024. február 7-én, a Fővárosi Törvényszéken jogerősen lezárult perükben is előkerült.

A Fővárosi Kormányhivatal jogi képviselője szerint azért sújtotta a Librit egymillió forintra és a Lírát egy másik könyv forgalmazásáért 12 millióra, mert a Líra esetében egy olyan könyvről volt szó, amely megjelenítette a homoszexualitást, a Libri esetében pedig egy olyan könyvről, amelyik a nemváltást ábrázolta.

„Tehát az egyik jogesetben az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv forgalmazásért tizenketted részét kellett a Librinek fizetnie, mint jóval kisebb versenytársának, a másik esetben pedig a Lírának kéne ötször annyit fizetnie – ugyanazért a könyvért” – írták.

A Líra azzal zárta a közlendőjét, hogy ebben az esetben sem tehetnek mást, mint hogy a független bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. „Egy kereskedő mindig igyekszik jogkövetően eljárni, de ehhez érthető, világos jogszabályokra és kiszámítható hatósági gyakorlatra is szükség van.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...