fbpx

FRISS HÍREK

Naponta 4500-an vesztik el az állásukat

- Advertisement -

Április második felében tovább gyorsul az elbocsátási hullám a szakszervezetek szerint, a munkaerőkölcsönzők azt remélik, hat hónap után beindul a gazdaság.

Már több mint 4500 munkavállaló veszíti el naponta az állását – ez hangzott el kormányoldalról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) egy héttel ezelőtti videokonferenciáján. Március elején még csak 2500 új jelentkező regisztrált a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegeinél, április 4-én pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter napi 4000 új álláskeresőről beszélt – írja a Népszava.

A dinamikus emelkedés azt jelzi, hogy áprilisban felgyorsultak az elbocsátások. A tervek szerint ma, és mostantól minden héten tartanak egy rövid megbeszélést a piaci terület munkaadói és dolgozói érdekvédelmi szervezetei a kormány képviselőivel, hogy áttekintsék a koronavírus-járvány foglalkoztatásra gyakorolt hatását. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László attól tart, hogy a válság miatt a legrosszabb helyzetbe került vállalatok tartalékai lassan elfogynak, tehát a most következő hetekben tovább erősödik az elbocsátási hullám, ám ha nagyon rosszak lesznek a munkanélküliségi adatok, a kormány megpróbálja majd elhallgatni a valós helyzetet.

Az innovációs tárca a Népszava kérdésére, hogy a válság kezdete óta hogy alakult a munkanélküliség az országban, azt felelte, 30 ezer fővel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. Közölték, hogy a munkáltatók „jelenleg is heti mintegy kétezer új álláshelyet jelentenek be”, sok álláskeresőnek tehát sikerül elhelyezkednie. Ezután rátértek arra, hogy a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét az állam átvállalja, ami hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez.

Hasonló cikkünk:  A DK elindította a kampányát, szerintük előrehozott választások kellenek

Csakhogy a jogszabályok mostani formája alapján ezzel a lehetőséggel épp a legsérülékenyebb dolgozói csoport, a 150 ezer kölcsönzött munkavállaló esetében nem tudnak élni a cégek, miközben első körben mindenhonnan őket küldik el először. G. Nagy Balázs, az egyik legnagyobb munkaerő kölcsönző cég, a Trenkwalder vezetője a Népszavának kijelentette, hogy eddig a kölcsönzött dolgozók 20-30 százalékának a szerződését mondták fel a vállalatok, az összes többi megtartásáért komolyan harcolnak. Nem azon múlik a megoldás, hogy melyik szektor foglalkoztatta őket – tette hozzá, sokkal fontosabb szempont a cégek rugalmassága. Ahol megvan a kompromisszumkészség, ott átalakítják a munkarendet, hogy folytatni lehessen a termelést, új szerződéseket kötnek, mert a legfontosabb cél a munkahelyek megtartása.

A kölcsönző szakma abban reménykedik a szakember szerint, hogy egy gyors, féléves válság után talpra állhat a gazdaság és – bár megváltozott körülmények közé, de – vissza lehet hozni a munkaerőpiacra a most elküldött dolgozókat is. G. Nagy Balázs elmondása szerint ehhez van egy 300 ezer munkavállalót tartalmazó hivatalos adatbázisuk és a válság után megkeresik a most munka nélkül maradtakat.

A mostani helyzet biztos vesztesei a nyugdíj mellett dolgozók, őket a koruk miatt a legtöbb helyről hazaküldték. A munkájukat vesztő fiatalabbak azonnal megpróbálnak elhelyezkedni, a Trenkwalder adatai szerint például a Dunántúlon februárról márciusra négy-ötszörösére nőtt az álláshirdetésekre bejelentkezők száma.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...