fbpx
16.6 C
Kecskemét
2024. június 16., vasárnap

FRISS HÍREK

Európából 600 millió egyed tűnt el 40 év alatt, ma van a Madarak és Fák napja

- Advertisement -
  • Magyarországon 230 fészkelő madárfajt tartunk nyilván, ebből 12 faj regionálisan kipusztult, míg a fajok egyharmada, 78 faj veszélyeztetett.
  • Észak-Amerika madarai 1970 óta hárommilliárddal lettek kevesebben, Európából 1980 óta 600 millió egyed tűnt el. Az emberi tevékenység minden hatása sújtja a madarakat.
  • Becslések szerint egyedül Kanadában évente 2,7 millió madár pusztul el azért, mert kártevőirtót evett.
  • Meredeken zuhan a szántóföldi fajok egyedszáma, Európában 57%-kal lettek kevesebben 1980 óta. Ennek oka az olcsó élelmiszert biztosító intenzív mezőgazdasági művelés.

A világon mintegy 11 ezer madárfaj él, röptük és énekük a sok más állathoz képest könnyebbé teszi a kutatásukat, így a nagy állatcsoportok közül őket tanulmányozzák a legtöbbet. A tudósok szerint a madarak a globális változások legjobb jelzői, mivel populációjukra hatással vannak az emberi tevékenység okozta károk az élőhelyek elpusztításától a klímaválságon, a kártevőirtókon és más szennyező anyagokon át a túlvadászatig, az invazív fajokig és a betegségekig.

Az elemzés arra is kitért, hogy egyes fajokat sikerült megmenteni. Egyikük a mauritiusi vércse, amelyből a mélyponton egyetlen tojó maradt, ma azonban már több száz egyedből álló populációja van. Egy másik példa a brazíliai csupaszfülű mitu, amely a természetben kihalt, de magángyűjtők újraszaporították.

Madarak és fák napja

A hagyomány több mint százéves, előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezményre vezethető vissza. Az USA-ban külön volt Madarak napja és Fák napja.

Hasonló cikkünk:  Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

Magyarországon Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 1906-ban kiadott rendelet által került, melynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett természetvédő és „erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját. Az államszocializmus évei alatt ha feledésbe nem is merült, de kisebb jelentőséggel bírt ez a jeles nap. 1990 után ismét egyre szélesebb körben szerveznek ezen a napon külön foglalkozást, kirándulást, gyermekprogramot.

Fecskék

A madarakat illető változások összeköthetőek az ökoszisztémák állapotával, az általuk nyújtott szolgáltatásokkal és így a jóllétünkkel. Gondoljunk csak a drasztikusan megfogyott fecskékre, amelyek minden példánya éves szinten 1,5-3,5 kg rovart fogyaszt el, jelentős részben legyeket és szúnyogokat. A fecskékért szinte bárki tehet lakóhelye környezetében is, például azzal, hogy segíti megtelepedésüket, sárgyűjtő helyet alakít ki a kertben vagy műfészket helyez ki az eresz alá.

(agrarszektor.hu és a The Guardian online kiadása alapján; jelesnapok.oszk.hu; hellovidek.hu)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Hol nézzük az Európa-bajnokságot Kecskeméten?

Június 14-én, pénteken 21 órakor a Németország-Skócia találkozóval veszi kezdetét az év legjobban várt sporteseménye, a foci Eb. Cikkünkben...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...