fbpx

FRISS HÍREK

Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

- Advertisement -

Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna nem tudta áttörni a hegyek parti nyúlványát, hirtelen délnek kanyarodott, és a magával hordott kavicsból, fövenyből lerakódott szigettalaj miatt két ágra szakad – itt fekszik Kisoroszi. Valamikor őrhely volt – írta Rexa Dezső, ma már a Dunakanyar egyik legkedveltebb települése, ami egyszerre vonzó a kirándulók számára, és kedvelt helyszíne a baráti és családi programoknak.

Húsvéthétfőn már megtelt a Szigetcsúcs, ugyan még nem táborozókkal, de sokan gondolták úgy, hogy az idei év első nyárias napját a festői fekvésű dunai szigeten töltik.

A Homokhátságról nézve a nyárfás-füzes, galériaerdős szigetspicc, ahol alacsony vízállásnál a kavicspadokon gázolhatunk keresztül, igazán természetközeli vizes élményben van részünk. A helyiek és a természetbarátok aggódtak is, hogy a turizmusfejlesztés hódításával tehetik tönkre a romantikája és érintetlensége miatt kedvelt területet. Egy besorolási hiba miatt néhány éve a helyi önkormányzat strandfejlesztési beruházásra készült, amit végül zöld szervezetek és a helyiek tiltakozása miatt a kormány leállíttatott. 2021-ben vált a Szigetcsúcs hivatalosan a Duna-Ipoly Nemzeti Park részévé.

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

Kisoroszi megmaradt a séták, a fűben ücsörgés, a csendes rekreáció és a gondolkodás kiváló célpontjának. A bájos falucska egynapos pihenéshez és többnapos programokhoz is remek helyszín, ahol helyi ízeket és kiváló borokat kóstolhatunk. Ha viszont megszomjazunk, elég néhány sarkot sétálnunk, és a számos utcai közkút egyikéből tölthetjük meg a kulacsunkat.

Kisoroszi olyan írókat ihletett meg, mint Baktay Ervin indiológus, aki az 1930-as években nyaranta barátaival és követőivel kialakították a western játékokat; – indián sátrakban laktak, és egy időre „kivonultak a civilizációból”. Fekete István a „Tüskevár” folytatásának tekinthető „Téli berek” című regénye nagy részét itt írta. És Polcz Alaine-t, akinek a nyaralójában gyakran vendégeskedett Esterházy Péter, Kukorelly Endre és Nádas Péter.

Kisoroszi autóval a Szentendrei-szigetről, Tahitótfalu irányából közelíthető meg. Arra érdemes ügyelni, hogy május 1-jétől a Szigetcsúcsnál lévő parkoló fizetős (nem túl drága), azonban könnyen előfordulhat, hogy a szűkös hely miatt, mégis vissza kell fordulni, és távolabb helyet keresni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...