fbpx

FRISS HÍREK

Kézfogós kampányfotó készült Szeberényiről, ahol gyerekekkel találkozott

- Advertisement -

A hiros.hu arról számolt be, hogy pénteken délután a Mezei utcai közösségi házba, a Biztos Kezdet Gyerekházba látogatott Novák Katalin családokért felelős miniszter, és vele Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. Majd ott közösen díszítettek karácsonyfát a gyerekekkel, akiknek ajándékot is vittek.

Információink szerint az esemény nem volt sajtónyilvános,

ugyanakkor semmi nem utal az önkormányzati sajtó cikkében arra, hogy a fotókat kapták valakitől, ráadásul minden fotón a saját logójuk szerepel.

Ez már kampány?

Hivatalosan nem kezdődött el a 2022-es tavaszi választás kampánya, ugyanakkor minden szereplő már egy ideje ontja a politikai üzeneteket.

Szeberényi Gyula Tamás éppen akkor jelentette be, hogy ő indul a Bács megyei 2-es körzetben a fidesz színeiben, amikor a Mezei utcai eseményre ment. És már hónapok óta fotózkodik kormányzati támogatások bemutatására létrehozott eseményeken éppen azokon a településeken, amelyek ebbe a körzetbe tartoznak.

Ő tehát a Fidesz hivatalos jelöltje, így minden, amit mostantól közszereplőként tesz, kampánytevékenységnek is felfogható. Miután azonban hivatalosan még nincs választási kampány, nincs választási bizottság sem, amely szankcionálhatná a gyerekkel fotózkodó és a képeket megosztó (Szemereyné s Szeberényi megosztotta a fotókat közszereplői oldalán) politikusokat.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány így ír a honlapján:

„Ha egy politikus megoszt egy képet a közösségi oldalán egy gyermekotthonban tett látogatásáról, vagy ahogy egy nyilvános rendezvényen egy kisgyerekes családdal beszélget, azzal könnyen megsérti a gyerek magánélethez való jogát. A gyerekekről készült kép, video- és hangfelvétel a magánéletük része, amiről joguk van eldönteni, kivel osszák meg. Gyermekjogi szempontból mindegy, hogy a törvényes képviselő ehhez előzetesen hozzájárult-e, vagy sem.

„Ha egy politikus fontosnak tartja a gyerekek jóllétét, és szeretné demonstrálni gyerekbarát programját, akkor kezdje azzal, hogy tiszteli a gyerekeket. Ne használja őket politikai fegyverként, és vegye komolyan őket. A közügyek a gyerekeké is. Joguk van ahhoz, hogy saját magukat képviseljék benne.” – véli Németh Barbara, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa, a Gyermekjogi 1×1 politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak című szakmai kiadvány szerzője.

Az alapítvány politikusoknak szóló irányelveiből ollóztunk ki kettőt:

Hasonló cikkünk:  Nagyobb sportcsarnokért és stadionért lobbizna a polgármester asszony

hintalovon.hu

hintalovon.hu

Kampányfotó az esemény helyszínén?

Miközben továbbra is rejtély, hogy amennyiben igaz, hogy nem volt sajtónyilvános a gyerekekkel való találkozás, akkor az önkormányzati sajtó miért volt ott (ha ott volt és saját fotóit publikálta), addig fontos kiemelni, hogy az esemény helyszínén készült egy fotó Szeberényi Gyula Tamás fideszes képviselőjelöltről és Novák Katalinról, amint kezet ráznak a közösségi ház előtt. Egy ideig ezzel a fotóval jelent meg a hiros.hu oldalon az a hír, hogy Szeberényi a kormánypártok jelöltje a Bács megyei kettes körzetben. Megírtuk korábban, hogy Szeberényi bakival indította a bejelentkezést, mert kihagyta a körzet települései közül Szentkirályt. Miután a hiros.hu őt idézte a Facebook oldalán, kénytelen volt maga is javítani a hibát. Eredetileg az indulását bejelentő Szeberényi saját, telefonos fotóját tette ki a hírhez az önkormányzati sajtó, és már megint ezzel a fotóval tálalják a cikket. Azonban még időben lementettük a novákos fotót.

hiros.hu

Előtte így nézett ki, és most is így néz ki a cikk:

hiros.hu

Tehát ha az eseményeken résztvevő politikusok nem is gondolták kampánytevékenységnek a gyerekekkel való találkozást, az önkormányzati sajtó minimum érdekessé tette azzal a fotóval ezt a kérdéskört, amit kitett az esemény helyszínéről, egyértelműen politikai és kampánytartalommal Szeberényi jelöltségéről.

Hogy ez mennyire kampányfotó a gyerekekkel találkozás helyszínén, azt Szeberényi saját Facebook oldala segít megítélni. Ugyanezzel a novákos fotóval tudatta, hogy a miniszter gratulált neki ahhoz, hogy képviselőjelölt lett.

Facebook/Szeberényi Gyula Tamás

Gyerekekkel fotózkodó és kampányoló fideszes politikusokról, jelöltekről itt és itt és itt írtunk korábban.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...