fbpx

FRISS HÍREK

Április 30-tól kötelező lesz a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása

- Advertisement -

A családügyi államtitkár Novák Katalin Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a kormányrendeletre, ami az éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, és ami kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy április 30-tól ügyeletet biztosítanak az ellenőrzésük alá tartozó óvodákban és bölcsődékben — írta meg a 444.hu.

A rendelet szövege szerint

az  ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. (…) A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani.

Az intézkedés szerint az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb öt gyermek felügyelete biztosítható, viszont vegyes életkori csoportokban is megszervezhető.

Hasonló cikkünk:  A GVH meghallgatta a panaszokat, eljárást indít a Temuval szemben

A lap szerint a rendeletből nem derül ki, hogy honnan kéne tudni a szülőnek, hogy a gyerek nem fertőzött. 

A rendeletben a kormány lehetőséget biztosít bármely foglalkoztató számára, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. EZ a munkahelyi gyermekfelügyeletet a  szülő a  legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Ugyanígy nyilatkozni kell, hogy a gyerek egészséges, és szintén csak kiscsoportos formában lehet megszervezni a felügyeletet.

A  munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a  polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...