fbpx

FRISS HÍREK

Az uniós külügyminiszterek találkoztak Navalnij özvegyével, amiről Szijjártó mélyen hallgatott

- Advertisement -

Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tárgyalásán vendégként fogadták Julija Navalnaját, a néhány nappal korábban egy orosz kényszermunkatáborban elhunyt ellenzéki politikus, Alekszij Navalnij özvegyét – írja a Magyar Hang.

Navalnaja beszédet is mondott, amiben elhunyt férjét orosz emberek millióinak reményének nevezte, az „erő, a bátorság és az ellenállás szimbólumát”.

„Azért vagyok itt, mert három nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Megölte a hozzám legközelebb álló személyt, megölte a gyermekeim apját, megölte a szívem felét és a lelkem felét” – mondta Navaljana.

Az özvegy üzenete az volt, amit még Alekszej Navalnij mondott lányának, Darijának, amikor nevében átvette az Európai Parlament Szaharov-díjat: „Mondd, hogy senki se tegyen egyenlőségjelet Oroszország és Putyin közé”. Navaljana most hozzátette, hogy férje halála után Oroszország-szerte emberek tízezrei visznek virágot a rögtönzött emlékművekre, akiket a rendőrök megvernek és letartóztatják őket. „De kitartanak. Ez Oroszország. Alekszej Navalnij Oroszországa”.

Az özvegy bejelentette, hogy folytatja elhunyt férje munkáját azzal a céllal, hogy Oroszország normális európai ország legyen, akárcsak annyi más ország, egy olyan ország, ahol „a politikai konfliktusokat tisztességes választásokkal oldják meg – nem börtönökkel, nem mérgekkel, nem golyókkal”.

Julija Navalnaja több dolgot is kért az uniós tagállamoktól:

Hasonló cikkünk:  A rendőrség ingyen helikopterezteti Szijjártó Pétert

„Az első, hogy az EU-s országok ne ismerjék el a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes választások eredményeit. Putyin ugyanis ezt az eredményt propaganda célokra akarja használni. Azt akarja, hogy a világ elhiggye, Oroszországban mindenki támogatja és csodálja őt. Ne higgyünk ennek a propagandának” – kérte.

Azt is megfogalmazta kérésként, hogy mindig tegyenek különbséget Putyin és Oroszország között. „A háború és a diktatúra elől menekülő emberek nem az önök ellenségei. Együttérzésre és védelemre van szükségük. Nem szabad megbüntetni őket; segíteni kellene nekik” – folytatta és megemlítette, hogy ezek az emberek segíteni akarnak abban, hogy Oroszország normális országgá váljon, ahová ők is hazatérhetnek.

Az uniós tagállamok diplomatái a legnagyobb tisztelettel és együttérzéssel szóltak Julija Navalnajáról, illetve elhunyt férjéről.

Kivéve egyet. A magyar külügyminiszter a kormánypárti sajtónak tartott beszámolót az ülésről, de ezt a napirendi pontot nem említette. Mint ahogy egyáltalán nem is hozta szóba a pár nappal korábbi, az egész világot felkavaró esetet sem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...