fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Az uniós külügyminiszterek találkoztak Navalnij özvegyével, amiről Szijjártó mélyen hallgatott

- Advertisement -

Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tárgyalásán vendégként fogadták Julija Navalnaját, a néhány nappal korábban egy orosz kényszermunkatáborban elhunyt ellenzéki politikus, Alekszij Navalnij özvegyét – írja a Magyar Hang.

Navalnaja beszédet is mondott, amiben elhunyt férjét orosz emberek millióinak reményének nevezte, az „erő, a bátorság és az ellenállás szimbólumát”.

„Azért vagyok itt, mert három nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Megölte a hozzám legközelebb álló személyt, megölte a gyermekeim apját, megölte a szívem felét és a lelkem felét” – mondta Navaljana.

Az özvegy üzenete az volt, amit még Alekszej Navalnij mondott lányának, Darijának, amikor nevében átvette az Európai Parlament Szaharov-díjat: „Mondd, hogy senki se tegyen egyenlőségjelet Oroszország és Putyin közé”. Navaljana most hozzátette, hogy férje halála után Oroszország-szerte emberek tízezrei visznek virágot a rögtönzött emlékművekre, akiket a rendőrök megvernek és letartóztatják őket. „De kitartanak. Ez Oroszország. Alekszej Navalnij Oroszországa”.

Az özvegy bejelentette, hogy folytatja elhunyt férje munkáját azzal a céllal, hogy Oroszország normális európai ország legyen, akárcsak annyi más ország, egy olyan ország, ahol „a politikai konfliktusokat tisztességes választásokkal oldják meg – nem börtönökkel, nem mérgekkel, nem golyókkal”.

Julija Navalnaja több dolgot is kért az uniós tagállamoktól:

Hasonló cikkünk:  Személyesen Szijjártó vitte el a NATO-ba a svéd ratifikációs okiratot

„Az első, hogy az EU-s országok ne ismerjék el a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes választások eredményeit. Putyin ugyanis ezt az eredményt propaganda célokra akarja használni. Azt akarja, hogy a világ elhiggye, Oroszországban mindenki támogatja és csodálja őt. Ne higgyünk ennek a propagandának” – kérte.

Azt is megfogalmazta kérésként, hogy mindig tegyenek különbséget Putyin és Oroszország között. „A háború és a diktatúra elől menekülő emberek nem az önök ellenségei. Együttérzésre és védelemre van szükségük. Nem szabad megbüntetni őket; segíteni kellene nekik” – folytatta és megemlítette, hogy ezek az emberek segíteni akarnak abban, hogy Oroszország normális országgá váljon, ahová ők is hazatérhetnek.

Az uniós tagállamok diplomatái a legnagyobb tisztelettel és együttérzéssel szóltak Julija Navalnajáról, illetve elhunyt férjéről.

Kivéve egyet. A magyar külügyminiszter a kormánypárti sajtónak tartott beszámolót az ülésről, de ezt a napirendi pontot nem említette. Mint ahogy egyáltalán nem is hozta szóba a pár nappal korábbi, az egész világot felkavaró esetet sem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...